17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η κυβέρνηση Σημίτη που μας έβαλε στο ευρώ ήταν η τελευταία που εξάντλησε τετραετία

Ημερομηνία:

Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Η τελευταία κυβέρνηση που έβγαλε τετραετία στην Ελλάδα, εξελέγη τον Απρίλη του 2000.

Η δραχμή ήταν ακόμα πραγματικότητα, στη ζωή των Αθηναίων είχε μόλις μπει το μετρό, ενώ οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αν και θα έπρεπε, δεν είχαν καν ξεκινήσει. Ο Κώστας Σημίτης ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τα έβαζε με την Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, που είχε μόλις πρόσφατα διαδεχτεί τον Μιλτιάδη Έβερτ στην αρχηγία του κόμματος.

Ήταν οι εκλογές στις οποίες η Ελλάδα «κοιμήθηκε με κυβέρνηση Καραμανλή και ξύπνησε με κυβέρνηση Σημίτη», όπως χαρακτηριστικά λεγόταν τότε καθώς όλα τα exit poll όπως και τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο όμως οι ώρες περνούσαν και η ενσωμάτωση των ψήφων από τα μεγάλα αστικά κέντρα μεγάλωνε, το ΠΑΣΟΚ έκλεινε την ψαλίδα, μέχρι που πέρασε μπροστά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 3.007.596 ψήφους και 43,79% καταλαμβάνοντας 158 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία με 2.935.196 ψήφους και ποσοστό 42,74% καταλάμβανε 125 έδρες. Ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός είχε πάρει τότε 219.880 ψήφους και 3,20% εξασφαλίζοντας οριακά την είσοδό του στην Βουλή με 6 μόλις βουλευτές.

Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η τελευταία που έβγαλε τετραετία, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους: Βάσω Παπανδρέου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Κώστα Λαλιώτη, Πέτρο Ευθυμίου, Γιώργο Ανωμερίτη, Τάσο Γιαννίτση, Αλέκο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Σταθόπουλο, Θόδωρο Πάγκαλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Φλωρίδη, Νικόλα Σηφουνάκη, Χρίστο Βερελή, Δημήτρη Ρέππα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Από εκεί και έπειτα είχαμε: την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2004, που αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της το 2007. Την νέα κυβέρνηση Καραμανλή που ξαναέκανε εκλογές σε 2 μόλις χρόνια το 2009. Την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, που 2 χρόνια αργότερα παρέδωσε στην τρικομματική (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) κυβέρνηση Παπαδήμου που άντεξε λίγο περισσότερο από 6 μήνες, μέχρι να περάσει την… σκυτάλη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που πραγματοποίησε τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Από εκείνες τις εκλογές δεν κατάφερε να σχηματιστεί κυβέρνηση, ως εκ τούτου οδηγηθήκαμε στις εκλογές του Ιούνη της ίδιας χρονιάς, έπειτα από τις οποίες σχηματίστηκε η νέα τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Η κυβέρνηση Σαμαρά άντεξε για σχεδόν 2,5 χρόνια μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και τις νέες εκλογές, από τις οποίες αναδείχτηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όπως φαίνεται δεν θα καταφέρει να βγάλει ούτε χρόνο ως τέτοια…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...