25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η “ΛΟΥΛΟΥ” συνεχίζει να ζει και ταξιδεύει ως την Πάρο ως πίνακας ζωγραφικής

Ημερομηνία:

Η βάρκα «ΛΟΥΛΟΥ», στο παλιό καρνάγιο καθ’ οδόν προς τον φάρο του παλιού λιμανιού μας, αποτελούσε ένα σημείο που προκαλούσε το ενδιαφέρον των ντόπιων και των ξένων επισκεπτών της πόλης των Χανίων. Εδώ και χρόνια, σταθερή εκεί αυτή η βαρκούλα, ξεχώριζε με τη μορφή της. Και Χανιώτες αλλά και επισκέπτες από άλλους τόπους τη φωτογράφιζαν, γιατί τους προκαλούσε εντύπωση.

Πολλοί γνώριζαν τη «Λουλού», όχι όμως οι δημοτικές αρχές της πόλης μας οι οποίες αφού δεν αναγνώρισαν κάποια αξία,  τη θεώρησαν σκουπίδι, μία ενόχληση και προχώρησαν προς έκπληξη πολλών στον καθαρισμό της περιοχής από την παρουσία της.

Πλέον, η “ΛΟΥΛΟΥ” ζει μόνο ως ανάμνηση αλλά και μέσα από την τέχνη.

Η “Λουλού”, ο πίνακας της Αρχοντιάς Καρακώστα Καρελιώτη ταξιδεύει για Πάρο, και θα βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάουσας Πάρου, από 24 έως 30 Αυγούστου, για την έκθεση “Αιγαίων Φώς”.

Η δημιουργός της αναφέρει σε σχετικό σημείωμα:

“Συνάντησα” τη Λουλού σε ένα ταξίδι, στο παλιό Ενετικό λιμάνι των Χανίων, στο δρόμο για το Φάρο και τη ζωγράφισα. Αποδείχτηκε εκ των υστέρων πως το… μοντέλο μου ήταν γνωστή προσωπικότητα με τη δική της ιστορία.

Ζωγραφισμένη πάνω σε ξύλο, με ορυκτά χρώματα σε σκόνη και υδρύαλο. Υλικά άφθαρτα στο χρόνο και τεχνική που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Δείτε τον πίνακα:

Σύμφωνα με τη Μαριάννα Αγγελάκη, που συνέλεξε σχετικά στοιχεία το όνομα της βάρκας είναι “ΛΟΥΛΟΥ ΙΙ” και δηλώθηκε μόλις το 1992.

Ιδιοκτήτης ήταν ο Παριωτάκης Κωνσταντίνος. Πρόκειται για “ιδιοκατασκευή”.

Χρήση: αναψυχή – μεταφορά προσωπικού στο καρνάγιο. Το καρνάγιο ανήκε στον Παριωτάκη Κυριάκο, πατέρα του Κωνσταντίνου και στον Παριωτάκη Γιώργο αδελφό του Κυριάκου.

Το όνομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Μαριάννα Αγγελάκη, προέρχεται από τον σκοπό που χρησίμευε. Οι εργάτες στο καρνάγιο, όταν ήθελαν να πουν κάτι για την “βαριά” έλεγαν μεταξύ τους “πάμε να φέρουμε τη Λουλού, εδώ χρειάζεται η Λουλού»

Εμείς, να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι παλιότερα υπήρχε σχετικό γκρούπ υπό την ονομασία “ΛΟΥΛΟΥ” με πλέον των εκατό μελών κυρίως από ξένους επισκέπτες του τόπου μας στη γνωστή ιστοσελίδα δικτύωσης φωτογράφων flickr. Τώρα, βεβαίως, η συμμετοχή έχει ατονήσει και έχουν μείνει μόλις 10 μέλη.

"google ad"

Για όποιον έχει σχετικό υλικό και επιθυμεί να συνεισφέρει, το group για τη «ΛΟΥΛΟΥ» που έχει δημιουργηθεί στο facebook βρίσκεται εδώ: https://www.facebook.com/groups/527589043943496

Επιπλέον υλικό μέσω του κοινωνικού δικτύου flickr εδώ: http://www.flickr.com/groups/loyloy/pool/

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη βάρκα αποτέλεσε το θέμα της ενδιαφέρουσας έκθεσης γλυπτικής, κεραμικής και φωτογραφίας της Δανάης Γεμενάκη με τίτλο «Η Λουλού και οι άλλες» που παρουσιάστηκε και στα Χανιά στις «Γλωσσίτσες» στις 29 Ιουνίου του 2011.

 Η καλλιτέχνης σημείωνε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Στο όμορφο λιμάνι των Χανίων, η βάρκα η Λουλού, εκτεθειμένη στον ήλιο και την αλμύρα βρίσκεται σε αποσύνθεση. Κάθε ηλιοκαμένη φλούδα μπογιάς φανερώνει μία φροντίδα, ένα νεράκι και τελικά μία ιστορία ολόκληρη.

Απέναντι από τα μαγαζιά με τα φώτα, τις μουσικές, καθώς και τα σύγχρονα σκάφη που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι, το γέρικο σκαρί κάθεται και περιμένει τον περαστικό να το ανακαλύψει.

Στη Λουλού, η καλλιτέχνης είδε την αντανάκλαση της χώρας που έχει εγκαταλειφθεί».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ