17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Μέι προειδοποιεί τις Βρυξέλλες: Άτακτο Brexit αν μας πιέσετε

Ημερομηνία:

Την ώρα που βλέπει την κυβέρνησή της να φυλλοροεί και τους πολίτες να χάνουν την υπομονή τους μαζί της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός στρέφει τα βέλη της προς τις Βρυξέλλες στέλνοντας σκληρό μήνυμα ακόμα και για «άτακτο» Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη “λευκή βίβλο” σχετικά με την πολιτική της για το Brexit την προσεχή Πέμπτη, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Μέι διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του “διαζυγίου”. Επέμεινε επίσης ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τη νέα πρότασή της γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η Μέι είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν “απαράδεκτα”.

“Αυτό που προτείνουμε είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, απαιτεί από αυτούς να το επανεξετάσουν, να δουν πέραν των θέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα και να συμφωνήσουν σε μια νέα και δίκαιη ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων”, υποστήριξε. Σχολίασε όμως ότι οι ενδείξεις που έχει από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι με τις νέες προτάσεις του Λονδίνου είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα “ατακτο” Brexit, χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Μέι έπλεξε τέλος το εγκώμιο των δύο παραιτηθέντων υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι “διαφωνούσαν” για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.

Κόρμπιν: Είστε ανίκανοι να κυβερνήσετε

O ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια συμφωνία για Brexit με δεδομένες τις σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδια της.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αντίθετοι στο σχεδιασμό του Brexit που πρότεινε η Μέι, παραιτήθηκαν σήμερα με διαφορά λίγων ωρών, βυθίζοντας σε χάος την κυβέρνηση. Ο Κόρμπιν, απευθυνόμενος στη βρετανίδα πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι πρέπει να τερματιστεί αν είναι ανίκανη να κυβερνήσει.

Ματαιώστε το Brexit, λέει ο Τουσκ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε το θέμα ότι το Brexit θα μπορούσε να ματαιωθεί, σε ένα tweet που έστειλε σήμερα αφού ο Μπόρις Τζόνσον, ένας εκ των σθεναρότερων υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας ένα σχόλιο που έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την παραίτηση νωρίτερα του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε το εξής μήνυμα στο Twitter:

"google ad"

«Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν αλλά τα προβλήματα που προκάλεσαν στους ανθρώπους παραμένουν. Μπορώ μονάχα να λυπηθώ διότι η ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τους Ντέιβις και Τζόνσον. Αλλά… ποιος ξέρει;».

Υποχωρεί η στερλίνα

Σημαντική πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε στο 1,3257 δολάριο σήμερα, γύρω στις 18.00. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.

Νωρίτερα η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...