21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

“Η Μέρκελ δε θα είχε γεννηθεί, αν δεν ήμασταν τόσο καλοί προς τους ηττημένους”: To Ρωσικό Κοινοβούλιο απαιτεί από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις 4 τρισεκατομμυριών ευρώ

Ημερομηνία:

Αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στη Ρωσία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ετοιμάζεται να ζητήσει η Μόσχα από το Βερολίνο, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestia και το Newsweek.

Σύμφωνα με το βουλευτή των Φιλελευθέρων της Ρωσίας, Μιχαήλ Ντεγκιατέροφ, που επικαλείται η εφημερίδα, ήδη βρίσκεται υπό διαμόρφωση μια επιτροπή της ρωσικής Βουλής, που θα επιφορτιστεί με το καθήκον να αποτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη γερμανική εισβολή στην τότε Σοβιετική Ένωση, προκειμένου να απαιτηθούν στη συνέχεια πολεμικές αποζημιώσεις.

Όπως λέει ο ίδιος βουλευτής, με μια πρώτη εκτίμηση, οι αποζημιώσεις θα είναι από 3 έως 4 τρισεκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ρωσίας και να απαιτήσουν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα και με τον Ντεγκιατέροφ, είναι μια ευθεία “απάντηση” της Ρωσίας στις κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση, με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Ντεγκιατέροφ είναι μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων που βρίσκονται στη μαύρη λίστα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Όπως αναφέρει ο Ρώσος βουλευτής, “δεδικασμένο” για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων αυτών θα είναι οι επανορθώσεις που δόθηκαν σε Εβραίους για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

“Η Γερμανία πλήρωσε αποζημιώσεις για τα 6 εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος αλλά αγνοεί τα 27 εκατομμύρια των Ρώσων πολιτών που σκοτώθηκαν (στο Β’ Παγκόσμιο), 16 εκ των οποίων ήταν άμαχοι” δηλώνει ο βουλευτής.

“Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί έκλεψαν το 30% των αποθεματικών της χώρας, καταστράφηκαν 1.710 πόλεις, 70.000 κωμόπολεις και χωριά, 32.000 εργοστάσια ενώ έμειναν μόνο ερείπια από 100.000 φάρμες”.

Ο ναύαρχος Βλαντιμίρ Κομοέντοβ επικρότησε την πρωτοβουλία μιλώντας για το ανθρώπινο κεφάλαιο που έχασε η Σοβιετική Ένωση εξαιτίας του πολέμου.

“Είναι κατανοητό ότι αν δεν είχε γίνει ο πόλεμος, ο πληθυσμός της Ρωσίας σήμερα θα έφθανε τα 300 με 400 εκατομμύρια και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα ήταν πολύ διαφορετική”

Για την πρωτοβουλία μίλησε και ο Ρώσος ιστορικός Σεργκέι Φοκούνιν που υποστήριξε ότι η δουλειά της επιτροπής θα είναι να υπενθυμίσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ – που υποστηρίζει σθεναρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στη Μόσχα – την συνεισφορά της Ρωσίας στη νίκη του Ναζισμού.

“Είναι δύσκολο η Γερμανία να αποδεχτεί να πληρώσει, αλλά είναι αναγκαίο να θυμόμαστε την αληθινή ιστορία”, είπε ο Φοκούνιν.

“Είναι πιθανό η κ. Μέρκελ, που τόσο πολύ επιθυμεί να επιβάλλονται κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, να μην είχε γεννηθεί αν οι νικητές του πολέμου δεν ήταν τόσο καλοί έναντι των ηττημένων Γερμανών”, είπε ο Φοκούνιν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...