16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η ματαίωση της ελευθερίας βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης και η ελευθερία έκφρασης του κ. Ρίχτερ

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Αγγελάκη

Πλέον δεν προκαλεί εντύπωση ακόμα και η κατάφωρη παραβίαση κάθε δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η αδιαφορία με την οποία οι πολίτες αντιμετώπισαν το βέτο που έθεσαν οι δανειστές στο κατατεθειμένο στην ελληνική Βουλή “παράλληλο πρόγραμμα” της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι αν ένας πρώτος θάνατος της δημοκρατίας έρχεται από την στέρηση της ελευθερίας έκφρασης βούλησης του κοινοβουλίου που μετατρέπεται σε έναν νεκροζώντανο οργανισμό που σκοπό έχει μόνο να εγκρίνει και να επιβάλλει νομοσχέδια εξωθεσμικών κέντρων, ο δεύτερος θάνατος επέρχεται από την απουσία πια αντιδράσεων από τους πολίτες, στο γεγονός ότι πλέον αυτός ο θάνατος και η επιβεβαίωση της μετατροπής της βουλής σε ζόμπι δίχως βούληση, αν και απειλεί την ίδια την κοινωνία με θάνατο, δεν προκαλεί καμία εντύπωση.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δε νοιώθουμε καμία έκπληξη. Κι ότι συνηθίζουμε να ζούμε σε μια Ευρώπη που πηγαίνει όλο και πιο ακροδεξιά, γίνεται όλο και πιο ανελεύθερη, που επιλέγει να λύσει τα προβλήματά της με τον αυταρχισμό και την απολυταρχία. Στο μόνο που ελπίζουμε πλέον, είναι στη δική μας προσωπική επιβίωση. Μαθαίνουμε να ζούμε με το κτήνος.

Την ίδια στιγμή, που η ελευθερία έκφρασης βούλησης του κοινοβουλίου καταργείται, η διανόηση της χώρας – δεξιά και αριστερή, αστικά φιλελεύθερη – αρθρογραφεί και επιχειρηματολογεί, όχι για την ελευθερία που δέχεται κτυπήματα καθημερινά και ουσιαστικά, αλλά υπερασπιζόμενοι αυτή την ελευθερία έκφρασης ενός καθηγητή με αποικιοκρατικές αντιλήψεις σε ένα βιβλίο  που βυσοδομεί πάνω σε όσους αντιστάθηκαν με τις ζωές τους για την ελευθερία, και που χαρακτηρίζονται δειλοί, η αντίσταση τους στους κατακτητές βρώμικη, και η τιμωρία τους για αυτή την αντίσταση, δίκαιη.

Πρόκειται για παράκρουση. Τα πόδια σηκώθηκαν και κτυπούν το κεφάλι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...