Η μεγαλύτερη επένδυση στην Κρήτη – Ξενοδοχείο 2.510 δωματίων σε περιοχή NATURA

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες-προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η κατασκευή στη Σητεία και συγκεκριμένα στο Κάβο Πλάκο της γιγαντιαίας τουριστικής επένδυσης που σχεδιάζουν δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς κατασκευαστικούς ομίλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας .

Μετά την θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου το Δεκέμβρη του 2012, έγιναν μέσα στον Αύγουστο και συνεχίζονται και το Σεπτέμβρη δοκιμαστικές τομές από αρχαιολόγους στην περιοχή προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απουσία σημαντικών ευρημάτων που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την επένδυση.

Μιλώντας στο irakliolive.gr ο σύμβουλος Διοίκησης υπεύθυνος περιβάλλοντος της DolphinCapitalInvestors κ. Δημήτρης Νταλής επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση μέσω των δοκιμαστικών τομών επιχειρούν να απεμπλέξουν πλήρως το έργο από ζητήματα αρχαιολογικής φύσεως. Τα τελικά αποτελέσματα αυτών των εργασιών τα περιμένουν τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της οριστικής μελέτης για την τουριστική επένδυση.

Τόσο ο κ Νταλής όσο και οι πληροφορίες από τους κατοίκους της περιοχής επιβεβαιώνουν πως η αρχαιολογική έρευνα, μέσω δοκιμαστικών τομών, δεν έχει δείξει ότι υπάρχει μέχρι τώρα στα σημεία ενδιαφέροντος κάτι αξιόλογο και ικανό να θέσει τις αρχαιολογικές υπηρεσίες απέναντι στους κατασκευαστές της μονάδας μαμούθ που προγραμματίζεται στο Κάβο Πλάκο.

Οι περισσότερες κλίνες που έγιναν στην Κρήτη

Να υπενθυμίσουμε πως όπως προκύπτει από την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση η συγκεκριμένη υποδομή ,την οποία προωθεί η DolphinCapitalInvestors με τον Όμιλο Ιωάννου J&P μέσω της ΕΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε, ιδιοκτησίας του δεύτερου, θα αφορά σε 2.510 κλίνες.

Για να καταλάβουμε την τάξη μεγέθους της εν λόγω επένδυσης αρκεί να πούμε πως η πολυσυζητημένη τουριστική επένδυση λίγο πιο πάνω από το Κάβο Πλάκο, και συγκεκριμένα στο Κάβο Σίδερο κοντά στο Βάι θα έχει δυναμική 1.936 κλινών.

H επένδυση

Το παραθαλάσσιο Resort στο Κάβο Πλάκο με την επωνυμία «PlakaBayResort» , για το οποίο ο λόγος, θα περιλαμβάνει (σύμφωνα με όσα αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία στην ιστοσελίδα της ) μια ανάπτυξη κατοικιών σε μια έκταση άρτια και οικοδομήσιμη άνω των 100.000 τετραγωνικών μέτρων , ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων ,διάφορους χώρους αναψυχής και ενδεχομένως ένα γήπεδο γκόλφ 18 οπών. Και όλα αυτά γύρω από ακτές μήκους 7 χιλιομέτρων.

Η εταιρεία DolphinCapitalInvestors έχει αποκτήσει το 2007 το 60% της συμμετοχής στο έργο από τον Ιωάννου του Ομίλου J&PGroup, που ήταν ο αρχικός αγοραστής και ο οποίος παραμένει συμμέτοχος σε ένα ποσοστό 40%.

Η αγορά των πρώτων περίπου 2.500 στρεμμάτων στο Κάβο Πλάκο από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννου είχε γίνει γύρω στο 1990 και μετά ακολούθησε πρόσθετη αγορά γης με αποτέλεσμα να προκύψει ενιαία έκταση που ξεπερνά τα 4000 στρέμματα .

Όπως έχει δηλώσει ο Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DolphinCapitalPartners ( επενδυτικό όχημα της οποίας είναι η DolphinCapitalInvestors) « Το έργο στον κόλπο της Πλάκας, αποτελεί το δεύτερο project μας στην αναπτυσσόμενη περιοχή της Σητείας και ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια στην Κρήτη .Ήδη οι συνέταιροι μας, που φέρουν το 40% του project, έχουν θέσει το έργο στη φάση σχεδιασμού και λήψης των απαραίτητων αδειών».

"google ad"

Μέγα επένδυση σε περιοχή Δικτύου Natura 2000;

Από την έκταση, όπου θα γίνει η επένδυση στο Κάβο Πλάκο, αναμένεται να εξαιρεθούν από κάθε δόμηση 328 στρέμματα που αποτελούν ζώνη αιγιαλού παραλίας και ένα τμήμα περίπου 127 στρεμμάτων που αποτελεί ζώνη κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο το γεγονός του ότι όπως αναφέρεται στην θετική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του ΥΠΕΚΑ « η έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί το εν λόγω έργο, εμπίπτει σε περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με ονομασία “Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο (Άκρα ΑΔΑ: Β4ΜΠ0-04Υ10 Μαυροβούνι- Βάι-Άκρα Πλάκα)”- κωδικός “GR4320006″.

Ο κ Νταλής επεσήμανε στο irakliolive πως δεν υπάρχουν εμπόδια σε αυτό το επίπεδο καθώς όπως αναφέρει και η προκαταρκτική γνωμοδότηση του Υπουργείου «στην περίπτωση της αιτούμενης μονάδας έχουν οριστεί χρήσεις γης με την 6995/09 Απόφαση του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης και επομένως η επένδυση είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του άρθρου αυτού.»

 

Σ.Σ.: Σχετικά με την Dolphin Capital Investors καθώς και τη σύνδεσή της με τη Soros Real Estate Partners δείτε παλιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας εδώ: http://bit.ly/TVFT0H