22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία! Μπουρλότο με 1.533.451 κατασχέσεις καταθέσεων-ενοικίων

Ημερομηνία:

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε καν τρία δισεκατομμύρια θέλει να εισπράξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, αλλά τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από τα παλιά χρέη κι άλλα 4,5 δισ. ευρώ από τις οφειλές που υπολογίζεται ότι θα «γεννηθούν» φέτος!

Η μέθοδος απλή και δοκιμασμένη: κατασχέσεις σε όσους ούτε πληρώνουν ούτε ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Τα επίσημα στοιχεία για το τι ακριβώς έγινε τους προηγούμενους μήνες δεν προκαλούν μόνο δέος αλλά και στρώνουν το χαλί για το επόμενο “κύμα”, που θα είναι σαρωτικό, καθώς οι στόχοι έχουν ανέβει πιο ψηλά: στη διάρκεια του 2016 έγιναν 1.533.451 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων, πραγματοποιώντας αύξηση 128,6% σε σχέση με το 2015, ενώ αύξηση κατά 80,6% καταγράφηκε στις παραγγελίες κατάσχεσης!

Ποιοί χρωστάνε στην εφορία; Σχεδόν η μισή Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι πάνω από 4,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών έχει χρέη που δεν ξεπερνάνε τις 2.000- 3.000 ευρώ, το συνολικό τους χρέος μόλις που φτάνει στα 1,8 δισ ευρώ δηλαδή το 2% από τα περίπου 93 δισ ευρώ που λιμνάζουν στις εφορίες. Αντιθέτως περίπου το 0,1% των οφειλετών, δηλαδή περίπου 5.000 φορολογούμενοι, χρωστάνε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ο καθένας και συνολικά περίπου 72 δισ ευρώ! Δεν μπορεί φυσικά να μη γίνει ειδική μνεία στους 69 ΑΦΜ με χρέη άνω των 100 εκατομμυρίων, στους οποίους αναλογούν συνολικά τα 28,6 δισ ευρώ από τα 93 δισ ευρώ των οφειλών στο Δημόσιο.

Πόσα από αυτά τα χρέη είναι εισπράξιμα; Με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις κάτι λιγότερο από 11,5 δισ ευρώ, κυρίως από τις μικρές οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, που αντιστοιχούν σε απλήρωτες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, οι οποίες προέκυψαν την τελευταία 6ετία. Πότε δημιούργηθηκαν όλα αυτά τα χρέη; Διαλύοντας το μύθο που λέει ότι δεν φταίει η… κρίση, πάνω από 58,3 δισ ευρώ “γεννήθηκαν” από το 2011 και μετά, λόγω της διόγκωσης των φορολογικών βαρών και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Μεγάλος όγκος των συσσωρευμένων χρεών έχει δημιουργηθεί, μάλιστα, από απλήρωτα πρόστιμα του ΚΒΣ (περίπου 31,5 δις ευρώ)και λοιπά πρόστιμα έμμεσων φόρων (περίπου 4 δις ευρώ), που λίγο ως πολύ θεωρούνται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Κι αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει στον εύκολο στόχο, στους μικρούς οφειλέτες.

Αναλαμβάνοντας τον άχαρο ρόλο του εισπράκτορα των φόρων και των προστίμων, που πολλοί φορολογούμενοι απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν, οι ελεγκτικές μονάδες της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται να ενισχύσουν την πίεση στους οφειλέτες κατ’ αρχάς με τηλεφωνήματα- περίπου 97.000 τέτοιες κλήσεις έχουν προγραμματιστεί- όπως επίσης με ηλεκτρονικά μηνύματα προς υπενθύμιση των υποχρεώσεων στους φορολογούμενους.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...