14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η “Νέα Πορεία” για την καταψήφιση του προϋπολογισμου του Επιμελητηρίου: Η εμπιστοσύνη του συμβουλίου και της επιχειρηματικής κοινότητας έχει χαθεί

Ημερομηνία:

Με φορμη την καταψήφιση του προϋπολογισμού του Επιμελητηριου Χανίων η παράταξη “Νέα Πορεία” με επικεφαλή τον Γιάννη Μαργανώνη σημειώνει τα εξής:

Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021 του Επιμελητηρίου Χανίων, τόσο εμείς ως παράταξη (Νέα Πορεία), όσο και δύο ακόμη μέλη του ΔΣ, καταψηφίσαμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της Διοίκησης, με αποτέλεσμα την μη ψήφιση αυτού, κάτι που δυστυχώς δεν γνωστοποιήθηκε με Δελτίο Τύπου από το Επιμελητήριο Χανίων ως έπρεπε.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης στις 21/12ου/2020 εξηγήσαμε τους λόγους για αυτή μας τη θέση. Παρόλα αυτά οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και δημόσια.

Καταρχήν, θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός είναι μια ύψιστη πολιτική πράξη, ενώ τα νούμερα χαρακτηρίζουν αριθμητικά τη στρατηγική του επιμελητηρίου, το τι έκανε και τι πρόκειται να κάνει. Εδώ και τρία χρόνια -συνεχώς- ζητάμε από τη διοίκηση να μας φέρει ένα πρόγραμμα, ένα business plan για το τι σκοπεύει να κάνει μέσω του θεσμού για το καλό της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς είμαστε αποδέκτες μιας ακαταλαβίστικης άρνησης και απάθειας. Ό,τι και να ζητάμε, ό,τι και να ρωτάμε μένει αναπάντητο. Συνεπώς αντιμετωπίζουμε την πλήρη απαξίωση του ΔΣ.

Λογικό βέβαια, αφού η διοίκηση Ροκάκη ΔΕΝ είχε και ούτε έχει πρόγραμμα, παρόλο που είχε δεσμευτεί ότι θα το κατέθετε στο ΔΣ. Το Επιμελητήριο εδώ και τρία χρόνια κυβερνιέται στα τυφλά, με τις αποφάσεις ελάχιστων ως επί τω πλείστων «ανίδεων», πίσω από κλειστές πόρτες. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μαθαίνουμε τα «νέα» του Επιμελητηρίου από τα τοπικά ΜΜΕ  και τα Δελτία Τύπου που η Διοίκηση συντάσσει και τα οποία εκθειάζουν αποκλειστικά τον Πρόεδρο και ορισμένους «πολυταξιδεμένους» συμβούλους.

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού είχαμε θέσει 20 θέματα προς τη διοίκηση. Θα αναφέρουμε κάποια από αυτά:

1.    Η Διοίκηση δεν έχει δώσει εδώ και τρία χρόνια διοικητικό και πλήρη οικονομικό απολογισμό του Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του.

2.    Ζητήσαμε την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της Διοικητικής Επιτροπής γιατί η χρήση του από την σημερινή διοίκηση είναι λανθασμένη και προβληματική. Η Επιτροπή που συστήθηκε εδώ και έναν χρόνο δεν συνεδρίασε ποτέ.

3.    Η Επιτροπή covid που συστήθηκε χωρίς την έγκριση του Δ.Σ. τι έκανε, με ποια ατζέντα θεμάτων συνομιλούσε, τι αποφάσεις πήρε και τι υλοποίησε;

4.    Στις συνεδριάσεις των τμημάτων τέθηκαν θέματα τα οποία κόπηκαν με απαράδεκτο και αντικαταστατικό τρόπο από το τελικό κείμενο αιτημάτων του επιμελητηρίου για τον covid.

5.    Ζητήσαμε γραπτό απολογισμό πεπραγμένων όλων των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου.

6.    Ζητήσαμε πλήρη και γραπτή ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχει το Επιμελητήριο.

7.    Με ποια αιτιολογία κόπηκε η καμπάνια στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

8.    Για ποιο λόγο δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά σε μια καμπάνια με την ονομασία «always pure», ακριβώς λίγες ημέρες πριν τα έκτακτα μέτρα του καλοκαιριού που λήφθηκαν στα Χανιά για την πανδημία.

"google ad"

9.    Για ποιο λόγο έκλεισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «enter Chania» που δημιουργήσαμε ως Διοίκηση το 2017 και θα είχαμε ως ΕΒΕΧ και επιχειρήσεις το δικό μας eshop, αλλά και μια έτοιμη πλατφόρμα τύπου «click away».

10. Για ποιο λόγο σταμάτησε η μικρή επιχορήγηση για την παροχή γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης των επιχειρηματιών.

11. Δεν παρέχεται κανένα οικονομικό στοιχείο για την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων.

12. Δεν προχωρούν οι διαδικασίες κλεισίματος των οικονομικών χρήσεων 2015-2019 και διακόπηκε το έργο των ορκωτών λογιστών.

13. Δεν λαμβάνουμε τα πρακτικά της Διοικητικής, ενώ τα ζητάμε 3 χρόνια με κάθε νόμιμο τρόπο.

14. Δεν έχουμε πρόσβαση στο πρωτόκολλο ως μέλη της Διοίκησης.

Αυτά και άλλα τέθηκαν στην Διοίκηση στα οποία ουδέποτε λάβαμε απάντηση.

Οι μέρες αυτές, είναι δύσκολες για την επιχειρηματικότητα και το επιμελητήριο δεν θα έπρεπε να απασχολεί την επικαιρότητα λόγω της κακοδιοίκησής του. Βιώνουμε όλοι μας καθημερινά τον πόνο του επιχειρηματία που προσπαθεί να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει στις πολλές υποχρεώσεις του σε αυτή την κρίσιμη για την οικονομία μας περίοδο.

Οι δημοκρατικές όμως διαδικασίες είναι το ύψιστο αγαθό που έχουμε ως χώρα και ως Έλληνες και δεν το διαπραγματευόμαστε.

Συνεπείς στην στάση μας, καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό του 2018-2019-2020 διότι θεωρούμε ότι η Διοίκηση δεν τον χρησιμοποιεί ως αναπτυξιακό εργαλείο που βαδίζει βάσει ενός προγράμματος. Από εδώ και στο εξής θεωρούμε κάθε τι που έρχεται ως προεκλογικό πυροτέχνημα της Διοίκησης μειοψηφίας Ροκάκη.

Πέρυσι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με την «διπλή ψήφο» του Προέδρου λόγω ισοψηφίας, κάτι που εκ του αποτελέσματος δεν είχε καμία σημασία για τον κ. Ροκάκη. Δεν διόρθωσαν την πορεία τους, δεν διόρθωσαν τα λάθη τους και νομοτελειακά φέτος ήρθε η τρανταχτή καταψήφιση. Είναι η δεύτερη φορά που η Διοίκηση χάνει την πλειοψηφία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η εμπιστοσύνη του συμβουλίου και της επιχειρηματικής κοινότητας έχει χαθεί . Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αποτελεί μία Διοίκηση μειοψηφίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να πιέσουμε για λύσεις -όπως και απ’ όπου μπορεί κανείς- και ελπίζουμε πως σύντομα θα τελειώσουμε ζωντανοί αυτόν τον Γολγοθά.

Χρόνια πολλά με υγεία για ένα καλύτερο Αύριο!

 

Με εκτίμηση,

Τα μέλη της επιμελητηριακής παράταξης «Νέα Πορεία»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ