17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η ξηρασία έκανε ξανά “κατοικήσιμο” το Σφεντύλι

Ημερομηνία:

Οι εικόνες από τον Αποσελέμη, που καταγράφηκαν με τον φωτογραφικό φακό του Στέφανου Ραπάνη, δείχνουν ίδως με τον πιο δραματικό τρόπο το πρόβλημα της ξηρασίας που βιώνει φέτος η περιοχή του Ηρακλείου, αλλά και η Κρήτη ευρύτερα… Το Σφεντύλι, το χωριό που εγκαταλείφθηκε πριν από μια δεκαετία και “βούλιαξε” στα νερά του φράγματος, στην κυριολεξία έχει γίνει και πάλι “κατοικήσιμο” τις τελευταίες ημέρες!

Μάλιστα το πρόβλημα έχει τέτοια τραγική διάσταση ώστε αυτές οι φωτογραφίες, τραβηγμένες μόλις το Σάββατο 9 Ιουνίου, δημοσιεύτηκαν, σε εκτενές αφιέρωμα, από το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua με τον τίτλο: ¨Το βυθισμένο χωριό της Κρήτης επανεμφανίζεται ως σύμβολο του εφιάλτη της ξηρασίας”!

Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας παρουσιάζει σειρά φωτογραφιών του Στέφανου Ραπάνη με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2015 και φωτογραφίες του Σαββάτου 9 Ιουνίου, προκειμένου να γίνουν οι συγκρίσεις.

Στο σχετικό ρεπορτάζ παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία, ότι οι βροχοπτώσεις τον φετινό χειμώνα μειώθηκαν στο νησί κατά 75%. Μάλιστα ο μέσος όρος των τελευταίων ετών ήταν στα 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2017 μόλις στα 3,8 δισ. Η ανομβρία είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών.

Στο ρεπορτάζ του κινέζικου πρακτορείο αναφέρεται ότι πέντε ελληνικές πόλεις – η Αθήνα, ο Πειραιάς, το Ηράκλειο,  η Πάτρα και η Καλαμάτα – βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο από τις ακραίες ξηρασίες όσο και από τα θερμικά κύματα μέχρι το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Πανεπιστήμιο του Newcastle.

Το ρεπορτάζ υπογράφει η δημοσιογράφος Μαρία Σπηλιοπούλου και μεταξύ άλλων μιλούν οι Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Παρατηρητήριο Αθηνών, Μαρίνος Κριτσωτάκης, επικεφαλής του Τμήματος Υδάτων Κρήτης.

Το 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τουλάχιστον 94 δήμοι σε εθνικό επίπεδο έλαβαν συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ (17,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε επιδοτήσεις για μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας. Τα κεφάλαια κατανέμονται σταδιακά και φέτος, αναφέρεται ακόμα στο αφιέρωμα.

Δείτε τις φωτογραφίες του Στέφανου Ραπάνη που δημοσιεύτηκαν στο αφιέρωμα του κινέζικου πρακτορείου ειδήσεων

Φωτογραφίες της 8ης Μαρτίου 2015

Φωτογραφίες του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2018

"google ad"

Candiadoc με πληροφορίες από Xinhua English

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...