15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για την εκδίωξη του άστεγου από το σπίτι της Ελένης Φραντζεσκάκη

Ημερομηνία:

Με αφορμή την επιχείρηση έξωσης άστεγου από κτίριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης στην οδό Αντ. Μελιδόνη στην Παλιά Πόλη των Χανίων, η Οικολογική Πρωτοβουλία των Χανίων έχει να παρατηρήσει τα εξής:

·        Το συγκεκριμένο κτίριο είναι δωρεά στο Πολυτεχνείο Κρήτης της Ελένης Φραντζεσκάκη, μέλους της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων. Η Ελένη, παλεύοντας με τον καρκίνο, πήρε την απόφαση το 1993 να δωρίσει την περιουσία της στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που δώρισε τότε η Ελένη ήταν και το συγκεκριμένο κτίριο στην Παλιά Πόλη των Χανίων, του οποίου την αναστύλωση δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

·        Μοναδικός όρος που είχε θέσει με τη διαθήκη της τότε η Ελένη στο Πολυτεχνείο Κρήτης ήταν το Πολυτεχνείο να αναλάβει να εκθέσει σε αυτό  το κτίριο ή άλλο χώρο τη λαογραφική της συλλογή, την οποία επίσης δώρισε στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

·        Από τότε, 20 χρόνια μετά, το μόνο που έκανε για το συγκεκριμένο κτίριο το Πολυτεχνείο Κρήτης (κι εδώ οι ευθύνες βαρύνουν όλες τις από τότε διοικήσεις του Πολυτεχνείου) ήταν να κολλήσει απέξω από το κτίριο μια ταμπέλα με την επιγραφή «Πολυτεχνείο Κρήτης, Δωρεά Ελένης Φραντζεσκάκη». Όσο για τη συλλογή, θεωρήθηκε εξ αρχής πως το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο, και λίγα χρόνια αργότερα δηλώθηκε επίσημα πως το Πολυτεχνείο δεν μπορούσε να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη επιθυμία της δωρήτριας. Το θέμα της εξεύρεσης χώρου για λαογραφικό μουσείο που θα στεγάσει αυτήν και αρκετές άλλες συλλογές  παραμένει άλυτο, κάτι που αποτελεί μεγάλη ντροπή για την τοπική κοινωνία.

·        Επί 22 χρόνια, το συγκεκριμένο κτίριο παρέμεινε έρμαιο των καιρικών συνθηκών, καθώς οι κληρονόμοι απαξίωσαν να κλείσουν καν με κάποιο τρόπο τα παράθυρα για να μη μπαίνει μέσα η βροχή.

Με την επί 20 χρόνια αδιαφορία των Διοικήσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης για το συγκεκριμένο κτίριο, ο τελευταίος που θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς είναι ο άστεγος που βρήκε καταφύγιο εκεί.

Καλούμε την τωρινή Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να προχωρήσει άμεσα στην επισκευή και αναστύλωση του κτιρίου και να το αποδώσει άμεσα στους φοιτητές που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους λόγω της κρίσης, Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση και άλλων κληροδοτημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμπληρώνοντας τη δημιουργία Φοιτητικής Εστίας και Λέσχης που προτείνεται για το χώρο του Παλιού Ψυχιατρείου.

Επείγει επίσης η άμεση αξιοποίηση του κτιρίου Παπαδοπέτρου στο κέντρο των Χανίων για τις ανάγκες των φοιτητών. Πριν λίγα χρόνια εκδιώχθηκαν με επεισοδιακό τρόπο από εκεί οι φοιτητές, με δηλωμένη πρόθεση από την τότε Πρυτανεία την αξιοποίηση του κτιρίου για τις ανάγκες του Πολυτεχνείου, Σήμερα, χρόνια μετά, καλείται η τωρινή Πρυτανική αρχή να προχωρήσει στην άμεση επισκευή και απόδοση του κτιρίου για τις ανάγκες των φοιτητών.

Για το θέμα αυτό, όσο και για το θέμα της δημιουργίας λαογραφικού μουσείου και της αξιοποίησης χώρων για τους άστεγους αλλά και για στέγαση φοιτητών του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ, θα πρέπει να πάρουν δεσμευτικές θέσεις και οι υποψήφιοι για το Δήμο και την Περιφέρεια.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ