21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η πίεση των δανειοληπτών ανέβαλε πλειστηριασμούς – Εξοργιστική απάντηση του ΥΠΟΙΚ!

Ημερομηνία:

Εξοργιστική απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών που παραπέμπει τους δανειολήπτες στον Συνήγορο του Καταναλωτή!

Την ακύρωση πέντε πλειστηριασμών ακινήτων επιχειρηματιών κατάφεραν συντονισμένα μέλη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και δανειολήπτες που τις τελευταίες ημέρες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία μίας κίνησης «αντίστασης» στην τακτική των τραπεζών.

Χθες το μεσημέρι, οι δανειολήπτες με τη συμπαράσταση και των μελών του Επιμελητηρίου συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών. Υπό την πίεσή τους, οι πλειστηριασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν και οι ίδιοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη, προκειμένου στο εξής να μην επιτρέψουν τη διενέργεια, μέχρι το Υπουργείο να αποφασίσει να δώσει λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Στην κινητοποίηση το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, ο αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Μανιουδάκης, μέλη του ΕΒΕ και πολλοί ρεθυμνιώτες επιχειρηματίες που γνωρίζουν τη «θηλιά» που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνάδελφοί τους λόγω της δυσβάσταχτης οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Κρατώντας πανό με συνθήματα, όπως «Ανάπτυξη δεν γίνεται με πλειστηριασμούς» και «Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τράπεζες, είναι και ο λαός», οι επιχειρηματίες κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο αυτήν την κατάσταση.

Η μαζική παρουσία στους πλειστηριασμούς ήταν η πρώτη κίνηση που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε μία γενική συνέλευση στην αίθουσα του ΕΒΕ. Οι δανειολήπτες ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, αφού – εκτός από τους ιδιώτες – και οι επιχειρηματίες δεν φέρουν ευθύνη για την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Η κίνηση των δανειοληπτών ζητά να γίνει ένα κούρεμα χρεών ανάλογα με τη μείωση που έχουν υποστεί οι εμπορικές αξίες των ακινήτων, να υπάρξει μία περίοδος χάριτος, να γίνεται μόνο η πληρωμή των δικαιοπρακτικών τόκων και να γίνει μία επαναρύθμιση των χρεών.

«Θέλουμε να υπάρξει αναβολή των πλειστηριασμών, να γίνει αναπροσαρμογή των δανείων και φυσικά να μην γίνονται πλειστηριασμοί για τα ακίνητα σε αξίες πολύ χαμηλότερες της αντικειμενικής αξίας», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Γιακουμάκης.

Ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, κ. Βαγγέλης Μανιουδάκης για μία ακόμα φορά σημείωσε πως το πρόβλημα δημιουργείται από την τακτική 3-4 τραπεζών, προσθέτοντας πως από την ενημέρωση που υπάρχει στο Ρέθυμνο φαίνεται το πρόβλημα να είναι εντονότερο από ό,τι στους υπόλοιπους νομούς του νησιού.

Αυτό που εξόργισε, πάντως, το επιμελητήριο και τους δανειολήπτες ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στο έγγραφο που είχε στείλει το Επιμελητήριο ζητώντας λύση στο πρόβλημα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Υπουργός παρέπεμψε το επιμελητήριο και τους επιχειρηματίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή. «Είναι ανήθικο να γίνονται πλειστηριασμοί κάτω από τέτοιες συνθήκες και μάλιστα οι τράπεζες να τους κάνουν σε τιμές που είναι το 1/20 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου», συμπλήρωσε ο κ. Μανιουδάκης.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την παρουσία του κόσμου, όλα έγιναν ήρεμα και όπως έπρεπε», σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και μέλος της επιτροπής που έχει δημιουργηθεί, Ντίνος Φραγκάκος. «Και ο κόσμος και οι τράπεζες κατάλαβαν ότι κάτι ξεκίνησε στο Ρέθυμνο και μάλιστα οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν εμφανίστηκαν καθόλου για τους πλειστηριασμούς, αφού ενημερώθηκαν για την κίνηση. Έχουμε πάρα πολλές φωνές συμπαράστασης και από ιδιώτες, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, που μας δηλώνουν ότι θα είναι δίπλα μας. Το καλό είναι ότι αρχίζουν να αλλάζουν τη στάση τους και τα επιμελητήρια στην υπόλοιπη Κρήτη», κατέληξε ο ίδιος.

goodnet.gr-της Αγγελικής Καλλέργη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...