22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών τιμά την 8-9 Μάη και την αντιφασιστική νίκη των λαών

Ημερομηνία:

Η 8/9 Μαΐου εξακολουθεί να είναι Μέρα Απελευθέρωσης/Μέρα Νίκης!

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) και οι οργανώσεις – μέλη της θεωρούν υποχρέωση ζωής να μνημονεύουν και να θυμούνται στις 8/9 Μαΐου την οριστική στρατιωτική ήττα του Γερμανικού φασισμού.

Επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά:

Αυτές οι ημερομηνίες σηματοδοτούν τη νίκη ενάντια στο απάνθρωπο καθεστώς του Χιτλερικού φασισμού το οποίο:

– καταδίωξε, φυλάκισε και σκότωσε τους πολιτικούς αντιπάλους και διαφωνούντες,

– δολοφόνησε εκατομμύρια ανθρώπους στη βάση της κατασκευασμένης ρατσιστικής σχέσης τους με τους Εβραίους, τους Ρομά και τους Σλάβους,

– κατέλαβε τις χώρες και τους λαούς της Ευρώπης, όπως και άλλα μέρη του κόσμου με πόλεμο, κατοχή και εξόντωση με απώτερο στόχο την παγκόσμια κυριαρχία και την καταστροφή άλλων κρατών,

– στοίχισε τη ζωή πάνω από 60 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σήμερα θυμόμαστε και μνημονεύουμε τα εκατομμύρια των θυμάτων του φασισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, όπως και από τον φασιστικό επεκτατισμό σε στρατιώτες και πολίτες.

Ευχαριστούμε όλες τις δυνάμεις της αντι-Χιτλερικής συμμαχίας, τους στρατιώτες στις ένοπλες δυνάμεις των Συμμάχων, ιδιαίτερα τον Σοβιετικό Στρατό ο οποίος δέχτηκε τα μεγαλύτερα πλήγματα.

Ευχαριστούμε τους παρτιζάνους και τους αγωνιστές της αντίστασης όλων των χωρών που κατέλαβε ο φασισμός, αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία των πατρίδων τους. Ανάμεσά τους ήταν και Γερμανοί αντιφασίστες που πολέμησαν στην παρανομία μέσα στη φασιστική Γερμανία, ή βρισκόμενοι στην εξορία στις γραμμές των παρτιζάνων και τις Συμμαχικές δυνάμεις για την απελευθέρωση των χωρών τους.

Ευχαριστούμε τις γυναίκες και τους άνδρες που – διακινδυνεύοντας την ελευθερία τους, την υγεία και τη ζωή τους – έκαναν πραγματικότητα αυτή τη νίκη.

Όταν σήμερα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης απορρίπτεται η ιστορική αλήθεια, όταν μνημεία και χώροι μνήμης αφιερωμένα στους ελευθερωτές από τη φασιστική βαρβαρότητα  βεβηλώνονται και περιφρονούνται, όταν οι συνεργάτες των φασιστών κατακτητών τιμώνται σαν «πολεμιστές της ελευθερίας», και όταν το φασιστικό καθεστώς εξισώνεται με άλλα πολιτικά συστήματα, ανακατεύοντας μαζί τους θύτες και τα θύματα, τότε πρόκειται για αναθεώρηση της ιστορίας στην οποία αντιτασσόμαστε με όλο το σθένος μας.

Η απελευθέρωση και η στρατιωτική νίκη είναι μια διαρκής δέσμευση για κάθε μελλοντική πράξη μαζί με τις παρούσες γενεές

"google ad"

– ενάντια στο νεοφασισμό, την άκρα δεξιά και το δεξιό λαϊκισμό, η πολιτική επιρροή των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά σε διάφορες χώρες,

– ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό, την βίαιη εκδοχή των οποίων έχουμε βιώσει αρκετές φορές πρόσφατα,

– ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, την κρατική και μη-κρατική τρομοκρατία και τις κοινωνικές της ρίζες, επειδή όλοι αυτοί οι κίνδυνοι για την ειρήνη στις διεθνείς σχέσεις είναι μακριά από την οριστική τους εξάλειψη. Επανεπιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για τον ΟΗΕ σαν τον βασικό οργανισμό εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Για εμάς το κληροδότημα των επιζώντων, όπως διατυπώθηκε στον «Όρκο του Μπούχενβαλντ» και σε άλλες διακηρύξεις μετά την απελευθέρωση: «Η καταστροφή του Ναζισμού από τη ρίζα του, και η δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης και ελευθερίας» δεν είναι ένα ντοκουμέντο για την ιστορία, αλλά μια διαρκής πολιτική δέσμευση για το παρόν και το μέλλον. Με αυτή την έννοια, η FIR και οι οργανώσεις -μέλη της καλούν όλους τους αντιφασίστες να εργαστούν για την υποστήριξη των ευρέων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Μετάφραση: Λη Σαράφη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ