20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η πανδημία «σκότωσε» (και) την παραγωγή κηπευτικών της Κρήτης!

Ημερομηνία:

Του Αντώνη Παντινάκη

Ανασφάλεια και απαισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών (και) της νοτιοανατολικής Κρήτης. Προϊόντα που τέτοια εποχή, ελέω Σαρακοστής, δεν έλειπαν από το τραπέζι μας, παραμένουν στα αζήτητα ή πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους! Η καλλιέργεια αγγουριού έχει σταματήσει στην Άρβη και την Ψαρή Φοράδα, ενώ ένα κιλό ντομάτες δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά!

Τα φορτηγά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, φορτωμένα με κηπευτικά θα ξεκινούσαν το ταξίδι τους έχουν… κοκαλώσει: Τα σύνορα στα Βαλκάνια έχουν κλείσει, και στην Ιταλία υπάρχει γενικώς αδυναμία διέλευσης!

Οι Βούλγαροι έχουν πέντε μέρες να κατέβουν να ψωνίσουν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό”, μας πληροφορεί ο κ. Μπάμπης Δραγασάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμού (ΕΑΣ) Ιεράπετρας.

Η δημιουργία μίας πράσινης γραμμής για τη διανομή ειδών έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, πρόταση η οποία συζητείται στις Βρυξέλλες, τον βρίσκει σύμφωνο.

Χρειάζονται όμως κι άλλα μέτρα. “Minimum αποζημιώσεις για τα προϊόντα που πωλούνται κάτω του κόστους και επιδοτήσεις μετακινήσεων” είναι δύο από τις προτάσεις του.

Οι αγρότες δεν έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος ενίσχυσής τους για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και του χρόνου, όχι μόνο εφέτος” αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, που δεν θέλει να σκέφτεται ότι δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία – τα οποία οι ντόπιοι παραγωγοί εφοδιάζουν με πολλά από τα προϊόντα τους.

Σε περίπτωση που χαθεί η τουριστική σεζόν, απευκταίο σενάριο αλλά διόλου μακρινό και εξωπραγματικό, “τότε θα μιλάμε για ναυάγιο, για μία ανυπέρβλητη καταστροφή!” αναλογίζεται ο κ. Δραγασάκης.

Μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης” θα μπορούσε, όπως διατείνεται ο ίδιος, να αποβεί σωτήρια για τις χώρες του νότου (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) οι οποίες στηρίζονται κατά κόρον οικονομικά στον πρωτογενή τομέα. Ανεξάρτητα από αυτό, “οι αγρότες πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστική φωνή, να διεκδικούν ενωμένα και μαχητικά!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...