20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η παρακμή των συνδικάτων

Ημερομηνία:

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η σύγχρονη τεχνολογία παράγει αυτόματα τα προϊόντα, χρησιμοποιώντας ακόμη και την ρομποτική τεχνολογία, και έχει περιορίσει στο ελάχιστο τους εργαζόμενους, όπου και αυτοί ακόμη είναι εξειδικευμένοι.

Ο 19ος αιώνας, όπου οι εργαζόμενοι ήταν σκλάβοι με απεριόριστο ωράριο, και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι παρελθόν, πολύ δε περισσότερο στις αναπτυγμένες χώρες της δύσης. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν διασπαστεί σε ομάδες μεσαίων τάξεων και έχουν άλλου είδους προβλήματα. Ιδιαίτερα μετά την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού εναντίον των δικαιωμάτων τους, βρίσκονται σε διαρκή άμυνα.

Ο εικοστός αιώνας προήγαγε την παγκοσμιοποίηση, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των μεταφορών και των επικοινωνιών. Με την παγκοσμιοποίηση και την απελευθέρωση των αγορών , κυριαρχούν οι πολυεθνικές και το τραπεζικό κεφάλαιο. Σήμερα τα συνδικάτα είναι σε παρακμή και έχουν μειωθεί συντριπτικά τα μέλη τους. “Οι εργαζόμενοι παρόλο που  εργάζονται μαζί ,ανήκουν σε πέντε ή έξι διαφορετικές επιχειρήσεις ,σε έξι χώρες σε παραρτήματα των πολυεθνικών. Επί πλέον εργάζονται με βάση μια δωδεκάδα διαφορετικών μεταξύ τους συμβάσεων εργασίας.

Η παραγωγικότητα τους εξαρτάται από εξαρτήματα που κατασκευάζονται στη Ταϊβάν ή στην Κεράλα, και από την ταξιδιωτική ακρίβεια αμέτρητων αεροπλάνων καραβιών και αυτοκινήτων , με τα οποία αυτά τα εξαρτήματα ταξίδεψαν διανύοντας αποστάσεις 30.000 χιλιομέτρων.

“Διερωτάται κανείς στην προκειμένη περίπτωση τι μπορεί να σημαίνει η εκπροσώπηση των εργαζομένων από το συνδικάτο. Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα, που οι αρχιτέκτονες της παγκοσμιοποίησης ήθελαν να πετύχουν” {Λουτσιάνο Γκαλίνο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορίνο} .” Το συνδικάτο με το ένδοξο παρελθόν του , ζει σήμερα μια κατάσταση αγωνιώδους αβεβαιότητας, σε ένα κόσμο της εργασίας που κινδυνεύει να διαιρεθεί , μεταξύ προστατευμένων, και επισφαλών εργαζομένων, σένα οικονομικό κόσμο εκτεθειμένο στους ανέμους της χρηματιστικής κερδοσκοπίας και σένα πολιτικό κόσμο, που χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια”.{ Τζόρτζιο Ρούφολο Ιταλός οικονομολόγος }

ΠΗΓΗ -ΣΤΗΛΗ ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΚΕΤΣΗ -“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...