23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η πιθανότητα να δολοφονηθεί κάποιος στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενική, όπως και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Με αφορμή το διπλό φονικό στα Ανώγεια παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, το 2017 είχε μόλις 78 δολοφονίες.

Να σημειώσουμε ότι ο αντίστοιχος αριθμός δολοφονιών το 2010 ήταν 180 δολοφονίες οπότε μέσα σε μία δεκαετία έχουμε μείωση άνω του 50%.

78 δολοφονίες σε πληθυσμό περί τα 10,8 εκατομμύρια σημαίνει περίπου 8 δολοφονίες ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Η πλειοψηφία των δολοφονιών προκύπτουν μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή εντός του φιλικού περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση παγκοσμίως σε σύνολο 230 χωρών όσον αφορά τον αριθμό δολοφονιών ανά 100.000 κατοίκους. Αξίζεις πάντως να αναφέρουμε ότι μεταξύ των 32 χωρών βρίσκονται και μικροσκοπικές χώρες όπως η πόλη του Βατικανού, το Isle of Man, το Saint Helena. Αφαιρώντας αυτές τις χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο αριθμό δολοφονιών από χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία.

Όσον αφορά τώρα τις δολοφονίες ανά παεριφέρειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 τα Ιόνια Νησιά είχαν 5 δολοφονίες και 4 απόπειρες το 2018, η Κρήτη 6 δολοφονίες και 5 απόπειρες, η Πελοπόνησος 8 δολοφονίες και 7 απόπειρες, η Δυτική Ελλάδα 4 δολοφονίες και 9 απόπειρες, η Στερεά Ελλάδα 4 δολοφονίες και 5 απόπειρες, το Βόρειο Αιγαίο 1 δολοφονία και 8 απόπειρες, η Θεσσαλία 3 δολοφονίες και 2 απόπειρες, η Ήπειρος 3 δολοφονίες και 1 απόπειρα, η Δυτικής Μακεδονίας μόλις 1 απόπειρα, η Κεντρική Μακεδονία 3 δολοφονίες και 9 απόπειρες, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 6 δολοφονίες και 6 απόπειρες.

Όπως είναι εμφανές από τα στοιχεία η Κρήτη έχει συγκριτικά με αρκετές άλλες περιφέρειες υψηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτυπώνεται ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Επίσης, υπάρχουν περιφέρειες με ίδιο πληθυσμό με την Κρήτη που βρίσκονται στα ίδια επίπεδο δολοφονιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα είναι 3,5 φορές πιθανότερο να πνιγεί κάποιος άνθρωπος παρά να τον δολοφονήσουν.

Επίσης είναι 6 φορές πιο πιθανό (600%) να πεθάνει από πτώση παρά να δολοφονηθεί.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...