15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον ορισμό μόνο ενός διαχειριστή απορριμμάτων στο νησί

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών αναφέρει για το θέμα των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων:

Η τοπική αυτοδιοίκηση παγίως (και σωστά) ξεκινά τα αιτήματά της με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ακούγεται, λοιπόν, απίστευτο το αίτημα των δημάρχων της Κρήτης, να αναλάβει το κράτος να ορίσει τον αριθμό (1,2 ή 3) των διαχειριστών απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) στο νησί. Μετά από έξι μήνες διαβουλεύσεων, όπως όριζε ο νόμος, δεν έχουν καταλήξει, με αποτέλεσμα να οριστεί ένας και μόνο διαχειριστής στο νησί, και όλοι να κοιτάνε προς την Αθήνα, για λύση από κάποιον «κηδεμόνα» (αν δεν γίνει κάτι μέχρι τις 18/1 που ορίζει ο νόμος).

Τα (ρητορικά) ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:

  • Μετά το κακό αυτό προηγούμενο, θα απαιτήσει η αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες με αξιώσεις;
  • Είναι ικανοποιημένη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) με έναν μόνο φορέα, ο οποίος, εκτός από τα άλλα προβλήματα, απομακρύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον πολίτη;
  • Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Χανιώτες δήμαρχοι με την υπεράσπιση της αυτονομίας του κατά κοινή ομολογία καλύτερου διαχειριστή απορριμμάτων στην Ελλάδα, της ΔΕΔΙΣΑ;

Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να παραμεριστούν μικροσυμφέροντα και εκλογικές σκοπιμότητες. Η ΠΕΔ, στις λίγες μέρες που απομένουν, να αγωνιστεί πυρετωδώς για το μέγιστο  αριθμό ΦΟΔΣΑ (3), που να είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες της Κρήτης, ενός νησιού με έντονο ανάγλυφο, μεγάλο μήκος, και ανάγκη για υποδειγματική διαχείριση απορριμμάτων λόγω τηςοικονομίας που βασίζεται στους επισκέπτες. Να μην ξαναγευτούμε την πικρή πείρα από την αδράνεια για τη διαχείριση απορριμμάτων, που παλαιότερα κόστισε τόσο στο νομό, και να μην απολέσουμε το κόσμημα (ΔΕΔΙΣΑ) που κερδίσαμε με μεγάλη δυσκολία. Πιο πολύ απ’ όλα όμως να μην απειληθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία των ανθρώπων που ζούμε εδώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ