15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024
Array

Η πρόσληψη ναυαγοσωστών δεν αφορά μόνο τους ΟΤΑ αλλά και όσους εκμεταλλεύονται παραλίες

Ημερομηνία:

Απάντηση Υπ. Οικονομικών στον Μαν. Στρατάκη
Απάντηση για το θέμα των ναυαγοσωστών και το αδιέξοδο των Δήμων να εκμισθώσουν τις παραλίες σε ιδιώτες, έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών στον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, καθώς σε όσες παραλίες υπάρχουν καταπατήσεις, αυθαίρετες παρεμβάσεις, δρόμοι, μονοπάτια ή άλλου είδους κατασκευές και εγκαταστάσεις, δεν μπορεί ο οικείος Δήμος να τις εκμισθώσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Ο κ. Στρατάκης τόνιζε ότι το γεγονός αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο την απώλεια εσόδων για τους Δήμους, καθώς δεν θα μπορούν να εκμισθώνουν τις παραλίες τους, αλλά και την απουσία ναυαγοσωστών, που είναι άκρως απαραίτητοι για την ασφάλεια των λουόμενων.
Έτσι, όπως ξεκαθαρίζει στην απάντησή του ο Υπ.Οικονομικών ο κ.Βενιζέλος, με την υπ.αρ.1038460/2439/Β0010/15-4-2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 792Β/29-4-2009) παραχωρήθηκε έναντι ανταλλάγματος προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού το δικαίωμα της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ.5 του άρθρου 13 του ν.2971/2001. Στο πλαίσιο αυτό προβλέφθηκε στο αρ.7 της ανωτέρω ΚΥΑ ως υποχρέωση των ΟΤΑ και ηγ πρόσληψη και τοποθέτηση ναυαγοσωστών σε όσες περιπτώσεις υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις κατά την έννοια του αρ.1 περίπτωση β’ του ΠΔ 23/2000 (ΦΕΚ 18Α/7-2-2000). Για όσες περιπτώσεις όμως κοινόχρηστων χώρων υφίστανται αρνητικές προϋποθέσεις για την παραχώρηση, σύμφωνα με το αρ.4 της ανωτέρω ΚΥΑ και δεν μπορούν αυτοί να αξιοποιηθούν από τους οικείους ΟΤΑ, ευνόητο είναι ότι δεν υποχρεούνται και να τοποθετούν ναυαγοσώστες, αφού η υποχρέωση αυτή είναι παρεπόμενη της διαχείρισης μιας παραλίας από αυτούς.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το ζήτημα της πρόσληψης και τοποθέτησης ναυαγοσωστών δεν αφορά αποκλειστικά τους ΟΤΑ Α’ βαθμού αλλά όλους όσους εκμεταλλεύονται λουτρικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα αρ.1 και 7 του ΠΔ 23/2000 με το οποίο έχει θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση για τις πολυσύχναστες παραλίες. Συνεπώς, στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιληφθούν οι ΟΤΑ σύμφωνα με τα ανωτέρω θα πρέπει να επιλαμβάνονται όσοι εκμεταλλεύονται τις λουτρικές εγκαταστάσεις (πχ ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες κατασκηνώσεις κλπ), υπό την προϋπόθεση ότι τους έχει παραχωρηθεί σύννομα η χρήση των κοινόχρηστων χώρων από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ