18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Η ΡΑΕ δεν είναι υπερκυβέρνηση”: Άκυρο Λαφαζάνη σε αυξήσεις σε ΕΤΜΕΑΡ

Ημερομηνία:

Για μέγα σκάνδαλο, απαράδεκτες μεθοδεύσεις και διαδικασίες σκοτεινού τύπου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά την προεκλογική περίοδο και σε πλήρη γνώση της προηγούμενης Κυβέρνησης, έκανε λόγο στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Δημόσια Τηλεόραση, όπου έχει συμπεριληφθεί και η τροπολογία του ΥΠΑΠΕΝ με την οποίαακυρώνονται όλες οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που επέβαλε η ΡΑΕ για το 2015.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, η σχετική απόφαση ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά απέκρυψαν τις αυξήσεις κατά την προεκλογική περίοδο με στόχο να μην εκτεθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση ενώπιον της κοινής γνώμης.

«Η ΡΑΕ δεν είναι υπερκυβέρνηση. Δεν μπορεί οι ανεξάρτητες Αρχές να παρακάμπτουν και να υποκαθιστούν τη λαϊκή κυριαρχία» επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και προανήγγειλε την κατάθεση νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου για τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, το οποίο θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά θα καταργεί «αυτό το ρόλο του υπερκράτους για τη ΡΑΕ, που πολύ συχνά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις καταργούνται αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015, ωστόσο το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις για την “τρύπα” που θα δημιουργηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

—Επιστολή από την Κομισιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες, της παρέμβασης Λαφαζάνη είχε προηγηθεί επιστολή του ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε προς τον έλληνα υπουργό Ενέργειας με αντικείμενο την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, επειδή ακριβώς μειώνεται το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ).

Ο επίτροπος Ενέργειας επισήμανε στον έλληνα υπουργό ότι η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις υποχρεώσεις για ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των ανεξάρτητων αρχών, δεν απορρέουν από το Μνημόνιο, αλλά είναι υποχρεώσεις της συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.

Γι’ αυτό και η επισήμανση Λαφαζάνη περί “συμβατότητας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες”. Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν παρακολουθεί στενά το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, όπως και αυτό του ανοίγματος της εθνικής αγοράς ενέργειας και η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα μη συμμόρφωσης πολλαπλάσια από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...