17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η σκιώδης υπερδύναμη: Η BlackRock έχει σήμερα 5,1 τρις. δολάρια στη διάθεσή της, ποσό που επισκιάζει το ΑΕΠ της Ιαπωνίας

Ημερομηνία:

Του Μιχάλη Γιαννεσκή

Ωστόσο, η επιρροή της εταιρείας στις διεθνείς αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο υποδεικνύουν τα τεράστια κεφάλαια που βρίσκονται στη διάθεσή της. Διότι όταν η εταιρεία κατέχει έστω και 4-6% των μετοχών μιας άλλης, μπορεί να επηρεάσει της αποφάσεις της τελευταίας προς όφελός της. Μόνο στο Σίτι του Λονδίνου, η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος σε 51 από τις 100 εταιρείες του δείκτη FTSE100, και κατέχει συνολικά 8% της αξίας των 100 εταιρειών. Στη Γερμανία είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος των εταιρειών που εντάσσονται στον δείκτη DAX.

Η BlackRock δεν επηρεάζει μόνο την αγοραπωλησία μετοχών και ομολόγων. Λειτουργεί επίσης ως σύμβουλος κρατικών τραπεζών, μεγαλοεπενδυτών, ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Περίπου 15 τρις. δολάρια επενδύονται στις διεθνείς αγορές βάσει της εμπειρογνωσίας της BlackRock. Επιπλέον, η εταιρεία αγοράζει ομόλογα εταιρειών στις οποίες είναι επίσης μέτοχος: αυτός ο διπλός ρόλος μετόχου και χρηματοδότη της δίνει προνομιούχα θέση στις αγορές. Ταυτόχρονα, λόγω της πολυπλοκότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η επιρροή της BlackRock δεν είναι πάντοτε εμφανής.

Η εταιρεία αποφεύγει τη δημοσιότητα και αυτοπαρουσιάζεται ως ένας κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί βάσει ηθικών αρχών. Μολαταύτα, επωφελήθηκε από την πτώση της Lehman Brothers το 2008, προσφέροντας την εμπειρογνωσία της σχετικά με χρεόγραφα υποθηκών την κατάλληλη στιγμή, όταν οι τράπεζες προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες τους. Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας συμβουλεύθηκε την BlackRock για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η BlackRock αυξήθηκαν κατά περίπου 500% από το 2007.

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Heike Buchter ασχολήθηκε εκτενέστατα με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας όταν αντιλήφθηκε πόσο σημαντική ήταν η επιρροή της ανά τον κόσμο. Η Buchter περιέγραψε τα ευρήματά της σε ένα βιβλίο 280 σελίδων: «BlackRock –  Μια μυστική παγκόσμια δύναμη αρπάζει τα λεφτά μας».  Ένα συμπέρασμα της Buchter είναι ότι οι διάφορες κρατικές ελεγκτικές αρχές δεν εντοπίζουν προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών του ομίλου της BlackRock, διότι ως απομονωμένες οντότητες λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες των αγορών. Όμως η συσσώρευση επενδυτικών, χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων της BlackRock έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά περίπλοκο κατασκεύασμα που δημιουργεί την εύλογη απορία «τι είδους τέρας έχουν φτιάξει;»

Ένας οικονομικός κολοσσός τέτοιου μεγέθους με επενδύσεις στις μεγαλύτερες τράπεζες, σε βιομηχανίες όπλων, πετροχημικών και πολλών άλλων ειδών, και ο οποίος επηρεάζει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς μέσω των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρει, δεν είναι απλώς μια εταιρεία-μεγαθήριο. Η ευρύτητα και η πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων της την καθιστά μια σκιώδη υπερδύναμη, που κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κράτος εν κράτει στην παγκόσμια οικονομία.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ