17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η Συρία έχασε άλλη μία προθεσμία για την παράδοση των χημικών όπλων – Δυσαρεστημένη η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί το καθεστώς Ασάντ

Ημερομηνία:

Η Συρία την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, έχασε άλλη μια προθεσμία που της είχε δοθεί για την παράδοση όλων των τοξικών υλικών που έχει στη διάθεσή της και πρέπει να καταστραφούν. Είναι πλέον πολύ δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί και σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να είχε καταστραφεί όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Αμερικής που υπογράφηκε τον Οκτώβριο και η οποία συντέλεσε στο να μη βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση του Προέδρου Ασάντ, όριζε ότι η Συρία θα έπρεπε να δώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία είπε την Τρίτη ότι η σύμμαχός της Δαμασκός θα φόρτωνε περισσότερα χημικά σύντομα, όμως διπλωματικές πηγές από τη Δύση έλεγαν ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι κίνησης και ότι η φόρτωση είχε παγώσει.

Η Συρία είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει ένα χρονοδιάγραμμα στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) αλλά δεν είπε πότε θα το κάνει αυτό.

“Δεν έχουν υπάρξει νέα φορτία από τις 27 Ιανουαρίου και η τελευταία διορία δεν τηρήθηκε”, είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Μάικλ Λούχαν: «Αυτό είναι το στάτος κβο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας είπε χθες ότι γίνονται προσπάθειες να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις.

«Η Συρία προχωρά με αποφασιστικότητα, δύναμη και αξιοπιστία για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», φαίνεται να είπε στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Συρίας.

Η Συρία έχει ήδη χάσει τη διορία που της δόθηκε έως της 31 Δεκεμβρίου για να φορτώσει τα πιο δηλητηριώδη χημικά της, που μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ποσότητες αερίου της μουστάρδας και πρόδρομα στοιχεία για το αέριο “σαρίν”.

Έως τώρα η Συρία έχει φορτώσει μόλις λίγο παραπάνω από το 4% των 1,300 μετρικών τόνων τους οποίους δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Τα δύο μικρά φορτία με τα χημικά φυλάσσονται σε πλοίο της Δανίας κάπου στη Μεσόγειο.

Η Δαμασκός λέει ότι για την καθυστέρηση φταίνε οι συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή και οι διαρκείς επιθέσεις ανταρτών κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους προς το βόρειο λιμάνι της Λατάκια. Ζήτησε επιπλέον εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Αλλά οι ΗΠΑ και ο ΟΗΓΕ, που επιβλέπουν την καταστροφή των χημικών μαζί με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, είπαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Συρία έχει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για να ολοκληρώσει την επιχείρηση και πρέπει να προχωρήσει όσο γρήγορα γίνεται.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι στις 31 Μαρτίου όπου μέχρι τότε πρέπει να έχουν καταστραφεί οι πιο τοξικές ουσίες του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός του πλοίο Cape Ray των ΗΠΑ.

"google ad"

Συζητούν το ενδεχόμενο κυρώσεων

Στο συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών συζητούν αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Συρία. Κάποιοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η χρήση βίας είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγήσουν τον Ασάντ να δώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει στη διάθεσή του.

Πάντως, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ κατηγορούν το καθεστώς Ασάντ ότι καθυστερεί την μετακίνηση των χημικών για να κερδίσει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στη Γενεύη. Πάντως, επιμένουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιας επίθεσης.

Από την άλλη όμως, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius είπε για το ενδεχόμενο επίθεσης ότι «δεν έχουμε τέτοιους σκοπούς όμως όταν μία κυβέρνηση αποδέχεται δεσμεύσεις προς τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να τις ολοκληρώνει»

Ερωτώμενος αν αυτό είναι προειδοποίηση, απάντησε: «Ναι».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...