17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η ταξική φύση της “επιστρεπτέας προκαταβολής”: Πολλά στους λίγους, λίγα σε αρκετούς, τίποτα στους περισσότερους

Ημερομηνία:

«Οι καταστηματάρχες που είχαμε έστω κι ένα ευρώ κέρδος σε σχέση με το 2019, μείναμε χωρίς εισόδημα και χωρίς δυνατότητα έστω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Κόπηκα γιατί το ’19 είχα τζίρο 550 ευρώ το συγκεκριμένο τρίμηνο που προσμετράται(!) ενώ φέτος 850» λέει στο Tvxs.gr εμφανώς αγανακτισμένη η Σ.Κ. κάτοχος καταστήματος 10 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.

Πριν λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία για τους επιτηδευματίες, που έκαναν αίτηση προκειμένου να εισπράξουν – εφόσον πληρούν τα κριτήρια – την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ενώ όμως η κυβέρνηση αρχικά είχε πει, πως οι  επιτηδευματίες δεν θα εισπράξουν μεν επίδομα, αλλά θα έχουν δικαίωμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή, χωρίς να παίξει ρόλο η διακύμανση του τζίρου, εφόσον τα καταστήματα έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής, τελικά αυτό δεν ίσχυσε.

«Μου κλείνουν το μαγαζί. Δεν μου δίνουν επίδομα γιατί μας έχουν εντάξει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τώρα μου στερούν και την επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι στην πραγματικότητα ένα δάνειο που το επιστρέφεις το 2021 στην πολιτεία! Δηλαδή θέλουν να μας κλείσουν όλους τους μικρούς, να μας εξοντώσουν. Δεν εξηγείται αλλιώς. Με απλά μαθηματικά καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει τζίρος 850 ευρώ το τρίμηνο. Ούτε 300 ευρώ το μήνα. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό για την πολιτεία. Σημασία έχει ότι δήλωσα αυξημένο εισόδημα» λέει η Σ.Κ.

Ανάμεσα στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του νέου lockdown είναι το γνωστό πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπερθεματίζει μάλιστα της σπουδαιότητας του προγράμματος αυτού για να δικαιολογήσει το ότι απέκλεισε αυτή τη φορά τους αυτοαπασχολούμενους από το επίδομα ειδικού σκοπού. Τα ίδια αναπαράγουν και οι περισσότεροι συνδικαλιστές της στο μαζικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Παρά τη διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην 4η και 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – κάτω από την πίεση των συνθηκών, αλλά και των διεκδικήσεων – είναι δεδομένο ότι δεν εντάσσονται όλοι οι επαγγελματίες σε αυτή.

Τα στοιχεία που έχει δώσει η κυβέρνηση για τις 3 πρώτες φάσεις του προγράμματος καταγράφουν μόλις 145.132 μοναδικά ΑΦΜ που έχουν ενταχθεί σε αυτό, όταν ο αριθμός των επιχειρήσεων στη χώρα είναι πάνω από 850.000 και πάνω από 205.000 είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας στην πρώτη φάση της καραντίνας (ΕΛΣΤΑΤ, Σεπτέμβρης 2020).

* * *

Το ίδιο το πρόγραμμα επίσης βασίζεται στη γνωστή λογική «μικροί – μεγάλοι στο ίδιο καφενείο».

Στην πράξη, το μεγαλύτερο αναλογικά μέρος της χρηματοδότησης – δανειοδότησης θα κατευθυνθεί και πάλι στις μεγαλύτερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – βάσει αριθμού εργαζομένων – και όχι στις πιο μικρές που δεν απασχολούν εργαζόμενους. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις 27/10, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Οι επιχειρήσεις που πήραν τη μέχρι τώρα χρηματοδότηση και ανήκουν στις 3 ΔΟΥ ΦΑΕ (Φορολογίας Ανώνυμων Εταιρειών) της χώρας ήταν το 3,6% των «ευεργετημένων», στις οποίες όμως χορηγήθηκε το 16,6% του συνολικού ποσού.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για όσους καταφέρνουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το ποσό των 1.000 ευρώ (πληττόμενοι) ή των 2.000 ευρώ (κλειστοί με κρατική εντολή) δεν καλύπτει καν τα τρέχοντα ανελαστικά έξοδα. Κι αυτό γιατί στο διάστημα του lockdown, ένας επαγγελματίας συνεχίζει να πληρώνει 60% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης και 100% κατοικίας, ρεύμα – νερό – τηλεπικοινωνίες, προμηθευτές ή και ζημιά προϊόντων που χαλάνε, δάνεια που δεν έχουν ανασταλεί κ.λπ. Ακόμα και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών του εισφορών μέσα στο Νοέμβρη.

Παράλληλα, τα ποσά της Επιστρεπτέας θα κληθούν κατά το ήμισυ να τα αποπληρώσουν, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κ.λπ., που προς το παρόν έχουν ανασταλεί. Ολα αυτά και υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση, θα έρθουν μαζεμένα και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής «ξηρασίας» λόγω κρίσης, αλλά και οξυμένου ανταγωνισμού με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο οποίος φυσικά δεν αναστέλλεται λόγω πανδημίας.

rizospastis.gr, tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...