20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Τόνια Μαχαίρα μιλά για τη “δικτατορική τακτική” του προέδρου της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλου και αναρωτιέται γιατί εδώ και μία τριακονταετία, παραμένει ακλόνητος

Ημερομηνία:

Η πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, Τόνια Μαχαίρα, καταθέτει στο gazzetta.gr την άποψή της για τη χρόνια δικτατορική τακτική του προέδρου της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλου και αναρωτιέται γιατί εδώ και μία τριακονταετία, παραμένει ακλόνητος.

Το περιστατικό είναι ακριβές και καταδεικνύει το μέγεθος της αλαζονείας, που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους απαντήσεις, ειδικότερα όταν προέρχονται από τον πρόεδρο μίας ομοσπονδίας που απευθύνεται σε μία πρωταθλήτρια Ελλάδας! Κι αν νομίζετε ότι το πρόσφατο σχόλιο του Δημήτρη ΔιαθεσόπουλουΈχω καλύτερα πράγματα να κάνω το Σάββατο, από το να σχολιάσω τη δήλωση του αρχηγού της Εθνικής πόλο!») μετά την αντίδραση του Χρήστου Αφρουδάκη για την μη κλήση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, είναι πρωτοφανές, διαβάστε τι απάντησε ο 67χρονος “ισόβιος” πρόεδρος της ΚΟΕ, πριν από μία δεκαετία σε μία ανάλογη περίπτωση…

Ήταν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν η πρωταθλήτρια κολύμβησης (στα 100 και στα 200 μέτρα ελεύθερο και στα 50 μέτρα ύπτιο), Τόνια Μαχαίρα, του τηλεφώνησε έκπληκτη προκειμένου να πληροφορηθεί για ποιο λόγο βρέθηκε εκτός ολυμπιακής ομάδας (θεωρήθηκε ότι ήταν “ντοπαρισμένη”, επειδή δεν ήταν παρούσα σε έλεγχο ντόπινγκ που διεξήγαγε ο ΕΣΚΑΝ)…

Ξέρετε ποια ήταν απάντηση του “πανίσχυρου άνδρα” του υγρού στίβου στην Ελλάδα, απέναντι σε μία αθλήτρια που είχε τιμήσει τα ελληνικά χρώματα σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα και Σίδνεϊ), σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες και ήθελε να κλείσει την καριέρα της στην μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, μέσα στη χώρα της; Διαβάστε τον τίτλο του κειμένου και βγάλετε τα συμπεράσματά σας!

«Έχουν γίνει όργια στις πισίνες, τίποτε δεν μου κάνει εντύπωση!

Με αφορμή την πρόσφατη αναταραχή που προκάλεσε στις τάξεις της ελληνικής υδατοσφαίρισης η απόφαση του ομοσπονδιακού προπονητή, Σάκη Κεχαγιά, να μην καλέσει τον αρχηγό της Εθνικής πόλο, Χρήστο Αφρουδάκη και τις αλγεινές εντυπώσεις που άφησε η στάση του προέδρου της κολυμβητικής ομοσπονδίας, το gazzetta.gr επικοινώνησε με την πολυνίκη Ελληνίδα κολυμβήτρια (32 νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα) και ζήτησε την άποψή της για όλα αυτά που κατά καιρούς συμβαίνουν στις τάξεις της ΚΟΕ κι έχουν αρνητικό πρωταγωνιστή τον μόνιμο (με ένα.. διάλειμμα 2,5 χρόνων), από το 1984, πρόεδρό της… «Τίποτα απ’ όλα αυτά που διαβάζω ότι συμβαίνουν, δεν μου κάνει εντύπωση!

Αυτού του είδους η αντιμετώπιση, η συμπεριφορά και η πρακτική από μέρους της ομοσπονδίας, είναι κάτι που συνέβαινε εδώ και χρόνια στις πισίνες, συνεχίζει και θα συνεχίσει να συμβαίνει, απλώς κανείς δεν δίνει την πρέπουσα σημασία… Κι όταν κάτι πάει να κουνηθεί, έρχεται μία επιτυχία, είτε από την κολύμβηση, είτε από το πόλο και η όποια προβολή γίνεται, αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες των αθλητών και των προπονητών, όχι απλά καλύπτει το πρόβλημα, αλλά αρκετές φορές επιβραβεύει και την ομοσπονδία για την συμβολή της.», μας είπε αρχικά η Τόνια Μαχαίρα, που ως διαιτολόγος, συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού.

«Γιατί να είναι πρόεδρος επί 32 χρόνια;»

«Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να ασχοληθεί θεσμικά η Πολιτεία γύρω από το τι γίνεται, σε καθαρά διοικητικό επίπεδο, στον χώρο του υγρού στίβου στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι μετά από τόσα χρόνια, κανείς δεν μπορεί να “κουνήσει” αυτόν τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να κάνει ό,τι γουστάρει και να μην δίνει λογαριασμό σε κανέναν! Έχει φτιάξει τόσες συμμαχίες γύρω του, με τις διοικήσεις των σωματείων, έτσι ώστε να είναι ανέγγιχτος!

Κατά συνέπεια, κανένας αθλητής που είναι δυσαρεστημένος ή εκτιμά ότι δεν τυγχάνει ίσης μεταχείρισης, δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του, πολύ απλά γιατί ξέρει ότι θα χάσει! Κοπιάζει πολύ για να πετύχει τους στόχους του και δεν θέλει να πετάξει την προσπάθεια του στα σκουπίδια, για μία κόντρα στην οποία ξέρει ότι δεν έχει τύχη…

Απλά, αναρωτιέμαι γιατί κάποιος, για τον οποίον ακούγονται τόσα αρνητικά για τις σχέσεις του με αθλητές και αθλήτριες, επιδιώκει την διατήρησή του στην προεδρία της ομοσπονδίας, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη θέση δεν είναι έμμισθη και ο ίδιος, υποτίθεται ότι απλά ενδιαφέρεται σφόδρα για το καλό της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και των λοιπών αθλημάτων του υγρού στίβου και είναι υπεύθυνος για την σωστή διαχείριση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού…», επισημαίνει η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια κολύμβησης για τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, που το 2012, εξελέγη για 8η τετραετία (με ποσοστό 92%) πρόεδρος της ΚΟΕ μέχρι το 2016!

«Αθλητές με διακρίσεις και στόχους, δύσκολα θα του εναντιωθούν!»

«Προσωπικά, όλα αυτά που έχω δει στο παρελθόν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με έχουν κουράσει και έχω να πάω πολλά χρόνια σε πισίνα για να δω κάποιον αγώνα. Έχω βαρεθεί να βλέπω τους ίδιους ανθρώπους, μου ανακατεύονται τα άντερα! Έχουν χαθεί πλέον οι αξίες από τον αθλητισμό. Απλά, πηγαίνω μόνη για να κολυμπάω. Αυτό που έχω διαπιστώσει, στα χρόνια που ήμουν στις πισίνες, είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιτυχία των αθλητών ή της ομάδας, αρκεί να λειτουργούν σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες και να μην αντιδρά κανείς.

Έχουν γίνει απερίγραπτα πράγματα στη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του, ειδικότερα στο πόλο, που οι επιλογές των αθλητών δε γίνονται με βάση τους χρόνους, όπως στην κολύμβηση, αλλά με βάση τις διαπροσωπικές σχέσεις και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Αυτά γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει αυτός ο άνθρωπος γιατί πάντα θα βρεθούν κάποια μέλη του Δ.Σ., που θα “γλυκαθούν” απ’ αυτόν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και θα τον στηρίξουν…

"google ad"

Μόνο αν σχεδιαστεί κάποια οργανωμένη αντίδραση απέναντι του, από μεγάλα ονόματα που δεν θα υπολογίσουν το αγωνιστικό κόστος, που θα έχει η εναντίωσή τους με τον πρόεδρο της ΚΟΕ. Γι’ αυτό και το βλέπω δύσκολο… Γιατί δεν μπορείς να κατηγορήσεις παιδιά, που προπονούνται 5-6 ώρες την ημέρα, ότι δεν αντιδρούν…», υπερθεμάτισε η Τόνια Μαχαίρα, που κυνήγησε δικαστικά την κολυμβητική ομοσπονδία για τον αποκλεισμό της από την ολυμπιακή ομάδα του 2004 και μετά από 7 χρόνια (2011) δικαιώθηκε πανηγυρικά, αφού της επιδικάστηκε το ποσό των 270.000 Ευρώ.

«Από “ντροπή της FINA”, “Θεός της ΚΟΕ”!»

«Δεν αισθάνομαι κερδισμένη και δικαιωμένη γιατί πρώτον δεν συμμετείχε στους Αγώνες και δεύτερον τα χρήματα που μου επιδικάστηκαν, τα στερήθηκαν οι αθλητές, οι αθλήτριες και οι προπονητές τους, δεν βγήκαν από την τσέπη του κ. Διαθεσόπουλου! Δεν ξέρω γιατί είχε εμπάθεια μαζί μου!

Αυτό που μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση, όμως και δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, είναι ότι τον πήρα τηλέφωνο να εκφράσω το παράπονό μου και την αγωνία γιατί αδίκως δεν συμπεριελήφθηκα στην ολυμπιακή αποστολή και εκείνος έβαλε στην ίδια μοίρα το φαγητό του και την καλοπέρασή του, με την στενοχώρια μίας αθλήτριας της κολύμβησης, που συνειδητοποιούσε ότι “για το έτσι θέλω”, δεν θα αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας της… Καταλαβαίνετε πόσο… Θεός αισθάνεται;

Πέρυσι, φτάσαμε στο σημείο να αποκαλείται “ντροπή της FINA”, από εξέχον μέλος της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τις ατασθαλίες που έκανε κατά τη διάρκεια διεθνούς τουρνουά και δεν άνοιξε μύτη… Τόσο άτρωτος είναι κι απ’ ό,τι φαίνεται θα εξακολουθήσει να είναι…», κατέληξε η κάτοχος των 52 πανελληνίων ρεκόρ στα 100-200 μέτρα ελεύθερο και στα 50 μέτρα ύπτιο.

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...