15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης προχωρά ως εθνικό έργο

Ημερομηνία:

Τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ (όπως συμβαίνει και με τη ΔΕΗ) μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τη διαχείριση υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος προβλέπει το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και περιλαμβάνει σημαντικές ενεργειακές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 16 διευκρινίζεται ότι “και ο ΑΔΜΗΕ, μετά την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ Α.Ε., επιχορηγείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για διαχείριση υπηρεσιών γενικού δημόσιου συμφέροντος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων”.

Στην πράξη, η παραπάνω ρύθμιση εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο ώστε να πραγματοποιηθεί η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης ως εθνικό έργο με πόρους από το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό νόμο.

Θυμίζουμε ότι όπως ανέφερεχθες το energypress, το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι έχει πλέον αποφασίσει να προχωρήσει τη διασύνδεση ως εθνικό έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό, κατά το πρότυπο της «μικρής διασύνδεσης» Πελοποννήσου – Κρήτης, μετά από την επιμονή της Κομισιόν να επιβάλλει την EuroAsia Interconnector ως promoter.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΥΠΕΝ, στις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς να συνεχίσει η Ελλάδα να υποστηρίζει το PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, οπότε η ΡΑΕ μπορεί να αναθέσει τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης ως εθνικό έργο και εν συνεχεία, εάν κριθεί σκόπιμο και εφικτό, μπορεί να επιχειρηθεί και η ένταξη στο νέο κατάλογο των έργων PCI.

energypress.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...