16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δωρεάν μάσκες όχι μόνο στα σχολεία, αλλά σε όλους τους πολίτες

Ημερομηνία:

Καλό είναι να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση όμως να επισημαίνουμε και αυτά που κάνει σωστά.

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών η κυβέρνηση πήρε δύο ορθολογικές αποφάσεις.

Αρχικά, ανακοίνωσε ότι οι μάσκες στα σχολεία θα δίνονται δωρεάν σε μαθητές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αποτελεί μία σημαντική απόφαση αφού το κόστος των μασκών για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα ήταν τεράστιο. Υπολογιστε ότι μία οικογένεια με δύο παιδιά θα ήθελε ημερησίως 3 ευρώ μόνο για μάσκες.

Αλλά πέραν αυτού θα ήταν και άδικο. Δε γίνεται να επιβάλλεις τη χρήση της μάσκας δίχως και ο πολίτης να έχει την επιλογή της χρήσης ή μη χρήσης να πρέπει να καταβάλλει και όλο το κόστος. Το σχολείο δεν είναι κατάστημα στο οποίο ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να μην εισέλθει. Είναι υποχρεωτική η παρουσία. Αυτή η αδικία σήμερα διορθώθηκε. Εφόσον κάτι επιβάλλεται για λόγους δημόσιας υγείας, η μάσκα θα χορηγείται δωρεάν.

Ας ελπίσουμε τώρα ότι αυτό το μέτρο θα επεκταθεί και αλλού, και εκεί που η παρουσία των πολιτών δεν είναι υποχρεωτική. Δε μπορούμε να καταλάβουμε λόγου χάρη, γιατί και τα σούπερ μάρκετ δε θα μπορούσαν να χορηγούν στους πελάτες τους μάσκες, εφόσον προχωρούν σε αγορές άνω λ.χ., των 10 ευρώ; Και γιατί να μη χορηγούνται δωρεάν οι μάσκες σε όλους τους πολίτες; Να είστε βέβαιοι, ότι εφόσον η μάσκα θα χορηγείται δωρεάν, η χρήση της θα αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν είναι λαϊκισμός αυτή η πρότασή μας. Έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, όπου χορηγήθηκαν δωρεάν μάσκες, η χρήση τους εκτοξεύθηκε δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας.

Ας το δουν οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση και ως μία απόφαση οικονομική. Το όφελος για την οικονομία από τη δωρεάν χορήγηση μασκων είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος από το να μη φοράνε οι πολίτες μάσκες. Ο περιορισμός της πανδημίας θα πρέπει να είναι οικονομικός στόχος. Ο πιο οικονομικός τρόπος για τον περιορισμό της πανδημίας δεν είναι μέσω της επιβολής καραντίνας αλλά μέσω της χρήσης μάσκας.

Σωστή και η απόφαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για χορήγηση του εμβολίου δωρεάν στους πολίτες. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση όχι μόνο θα ήταν παράλογη αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ενώ θα έτρεφε και κάθε λογής θεωρίες συνομωσίας μεγαλωνοντας τις δυσκολιες της εφαρμογής του μέτρου.

Βεβαίως, για να είμαστε ξεκάθαροι, το οποιοδήποτε εμβόλιο χορηγηθεί πρέπει πρώτα να έχει διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του και ότι είναι ασφαλές προς χρήση. Μπορεί η οικονομία να καρκινοβατεί, όμως οι συνέπειες από τη χορήγηση ενός εμβολίου που δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς θα είναι καταστροφικές. Μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, θα κάνει δυσκολότερο τον έλεγχο της πανδημίας και οπωσδήποτε οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι ακόμη πιο βαριές.

Γι’ αυτό καλό είναι να μη δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας αποτελεσματικού εμβολίου. Το θέμα είναι το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και όταν κυκλοφορήσει να δοθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες, πρώτα στις ευπαθείς ομάδες και μετά και στους υπόλοιπους.

Τότε και μόνο τότε η επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει θα είναι μία ελπιδοφόρα μέρα, που θα βασίζεται στην πίστη στις ανθρώπινες δυνατότητες με αναγεννημένη την ελπίδα των ανθρώπων για το μέλλον.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ