23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η ΨΕΥΔΗΣ ιστορία του “Δολοφόνου Χριστιανών” που κατέληξε στην Αττική

Ημερομηνία:

Επανακυκλοφορεί τον τελευταίο μήνα κολλάζ εικόνων που δήθεν απεικονίζει την πορεία ενός “Δολοφόνου Χριστιανών”, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αφού πέρασε από τη Σάμο, όπου καταγράφηκε ως πρόσφυγας, κατέληξε στην Πλατεία Αττικής, όπου ζει και επιδοτείται. Ωστόσο, οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ισχυρισμοί:
1. Απεικονίζεται δολοφόνος χριστιανών από τη Ράκκα.

2. Περνάει διαμέσου της Σάμου, όπου καταγράφεται ως πρόσφυγας.

3. Καταλήγει στην Πλατεία Αττικής, όπου επιδοτείται.

Συμπεράσματα:

1. Ο άνθρωπος που απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι πολιτοφύλακας της Ιρακινής Χεζμπολάχ, άρα έχει πολεμήσει κατά του ισλαμικού κράτους.

2. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο Laszlo Balogh στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας.

3. Η φωτογραφία ελήφθη στη Γεωργία.

Κινδυνολογία

Το είδαμε σε σελίδες στην πλατφόρμα του Facebook και παλιότερα στα: katohika.gr (αρχική πηγή), opaidagogos.blogspot.comdiadrastika.com, nikosxeiladakis.gr.

Αληθεύει;

Στο παραπάνω κολλάζ ξεχωρίζουμε τρεις ισχυρισμούς, τους οποίους παρακάτω θα αναλύσουμε.

Ειδικότερα, η πρώτη φωτογραφία απεικονίζει έναν οπλισμένο άνδρα και έχει τη λεζάντα “Δολοφόνος Χριστιανών”. Η παραπάνω φωτογραφία, όμως, κρύβει ένα ουσιώδες στοιχείο.

Στο μπράτσο του ο άνδρας φέρει το έμβλημα της Χεζμπολάχ [αραβικά: حزب الله‎ (Ḥizbu ‘llāh), που κυριολεκτικά σημαίνει το “Κόμμα του Θεού”]. Μάλιστα, το έμβλημα αυτό συναντούμε και στην ιστοσελίδα της γνωστής σιϊτικής στρατιωτικής/πολιτικής οργάνωσης (κατά άλλους τρομοκρατικής), που έχει βάση της το Λίβανο.

Ιστοσελίδα της Χεζμπολάχ.

Στο απόγειο της επέκτασης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους το 2014, η Χεζμπολάχ συνέβαλε στη σύσταση πολιτοφυλακών – Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης, και αναμείχθηκε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας (2011 έως σήμερα), στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του Assad. Ο ρόλος της σιϊτικής οργάνωσης ήταν κρίσιμης σημασίας στη νίκη εναντίον των Σύρων ανταρτών, κυρίως στις πόλεις Χομς και Χαλέπι. Ο εν λόγω άνδρας, δηλαδή, ήταν πολιτοφύλακας της Χεζμπολάχ, κατά πάσα πιθανότητα.

"google ad"

Σύμφωνα με ειδικότερες πληροφορίες, ωστόσο, έδρασε ως πολιτοφύλακας σε στρατιωτική ομάδα ονόματι “Hizib alla-iraq”. Πρόκειται για την Kata’ib Hezbollah ή αλλιώς Hezbollah Brigades, μια ιρακινή σιϊτική παραστρατιωτική ομάδα, που στηρίζεται από το Ιράν. Βέβαια, και η κατ’ εξοχήν Χεζμπολάχ στηρίζει εμπράκτως την Kata’ib Hezbollah, παρέχοντας πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση. (Περισσότερα εδώ κι εδώ)

Η ομάδα αυτή συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο του Ιράκ (2014-2017), στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, καθώς και κατά Αμερικανικών δυνάμεων το 2003. Μάλιστα, κατά τον Συριακό εμφύλιο πολέμησε επίσης στο πλευρό του Asaad. Κατά συνέπεια, δεν μαχόταν Χριστιανούς, αλλά Σύρους αντάρτες και το Ισλαμικό κράτος.

Ο ίδιος άνδρας με το οπλόσημο/έμβλημα του Ιράκ
(Περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εδώ.)

Λάθος εντοπίζουμε και στον τίτλο των 2 φωτογραφιών στο κέντρο του κολλάζ. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως η τοποθεσία που απαθανατίστηκαν οι φωτογραφίες είναι η Σάμος.

Εντούτοις, η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Laszlo Balogh για το πρακτορείο Reuters στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας.

Σύμφωνα με φωτορεπορτάζ του Guardian, τα σύνορα σφραγίστηκαν με συρματοπλέγματα και φράκτες λόγω της εισόδου περίπου 160.000 προσφύγων και μεταναστών. Επομένως, η τοποθεσία που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες ουδεμία σχέση έχει με τη Σάμο.

Ομοίως, η τρίτη φωτογραφία δεν τραβήχτηκε στην Πλατεία Αττικής, αλλά στην πλατεία მარჯანიშვილი (Marjanishvili) στην Τιφλίδα της Γεωργίας, έξω από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων.

Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Kote Marjanishvili, στο Tbilisi της Γεωργίας.

Τέλος, η φωτογραφία κυκλοφορεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 και κατόπιν επεξεργασίας εμφιλοχώρησε και στο ελληνικό διαδίκτυο.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την παραπάνω αποδεικτική διαδικασία, συνάγουμε το συμπέρασμα πως η εικόνα αποτελεί ένα συνονθύλευμα ανυπόστατων ισχυρισμών οι οποίοι καταρρίπτονται.

ellinikahoaxes.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...