19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η 7η ΥΠΕ κατηγορεί το Σύλλογο Εργαζομένων για την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ για εσκεμμένη απόκρυψη γεγονότων και ανακρίβειες

Ημερομηνία:

Mετά την ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. που περιγράφει την κακή κατάσταση που βρίσκεται η ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ σε μία εποχή όπου οι ανάγκες για ψυχική βοήθεια είναι εξαιρετικά αυξημένες λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στους πολίτες και εξαιτίας της πολύχρονης κρίσης, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση όπου κατηγορεί τον Σύλλογο Εργαζομένων για ανυπόστατες δηλώσεις μηδενισμού και καταστροφολογίας, σειρά ανακριβειών και εσκεμμένη απόκρυψη γεγονότων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ο Σύλλογος εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, συνεχίζοντας για μια ακόμα φορά τη συνήθη τακτική των ανυπόστατων δηλώσεων μηδενισμού και καταστροφολογίας, προέβη σε μια ανακοίνωση στην οποία εμπεριέχονται, εκτός των άλλων, μια σειρά ανακριβειών και εσκεμμένη απόκρυψη των όσων έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της πράγματι επιβεβαρυμμένης, από πλευράς, εισαγωγών ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Δεν θα σταθούμε στην ανακρίβεια ότι έκλεισε το Ψυχιατρείο Χανίων χωρίς να αναπτυχθούν Δημόσιες δομές απασυλοποίησης, γιατί στην καλύτερη περίπτωση δείχνει έλλειψη ενημέρωσης, αφού οι 9 λειτουργούσες εξωασυλικές δομές του Νομού Χανίων, οι πέντε της υπόλοιπης Κρήτης, οι τρεις Ψυχιατρικές Κλινικές, καθώς και η σχεδιαζόμενη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, κατάφωρα τους  διαψεύδουν, ωστόσο θα σταθούμε σε όσα δεν μας είπε ο Σύλλογος.

Δεν είπε ότι για πρώτη φορά μετά από το 2008, ενισχύθηκαν όλες οι Ψυχιατρικές Κλινικές με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, στο ΠΑΓΝΗ μάλιστα η επάνδρωση με  Ιατρικό προσωπικού στη Ψυχιατρική Κλινική είναι πλήρης μετά τις πρόσφατες προσλήψεις.

Δεν είπε ότι για πρώτη φορά με το πρόσφατο Νομοσχέδιο για τη Ψυχική Υγεία δημιουργείται ένα ενδιάμεσο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης με αποφασιστικές και διακριτές αρμοδιότητες και πλήρη διοικητική υποστήριξη, ενώ σε κάθε επίπεδο διοίκησης συμμετέχουν οι Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Δεν είπε ότι η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και το Διευθυντή της ψυχιατρικής Κλινικής, ότι διενεργήθηκαν επιτόπιες αυτοψίες και συνάντηση με τους εργαζόμενους, κατά τις οποίες, διερευνήθηκαν όλες οι παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν  εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ μια σειρά από αυτές είναι σε φάση υλοποίησης  (διαμόρφωση  χώρου για αυλισμό ασθενών, ενίσχυση με προσωπικό επιτήρησης κατά τις ώρες αυλισμού, διαχωρισμός με ειδική κατασκευή του γραφείου ιατρών για τη  διασφάλιση ατομικότητας στην εξέταση των ασθενών κ.α).

Δεν είπε για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στους Δήμους Φαιστού, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, που αποτελούσαν πάγιο αίτημα  ετών, ούτε για την απόκτηση πλήρους νομικής υπόστασης των υφιστάμενων κινητών μονάδων των μονάδων ψυχικής υγείας.

Δεν είπε για τον υφιστάμενο σχεδιασμό για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδικό και εφηβικό πληθυσμό μέσω της έγκρισης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, ενισχύοντας τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Χανίων και Ηρακλείου και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου με Παιδοψυχιατρική θεραπευτική ομάδα, όπως και για το ότι επίκειται άμεσα η έγκριση από πλευράς σκοπιμότητας της ενίσχυσης με  προσωπικό για τις Δομές Ψυχικής Υγείας ενηλίκων.

Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με σαφή προσανατολισμό στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ψυχικά πάσχοντες και με την υποστήριξη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έχει ωριμάσει τις συνθήκες για την επικείμενη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης του οργανισμού λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Ρέθυμνο, ενισχύει με 9 θέσεις τον οργανισμό του Κ.Ψ.Υ Ρεθύμνου  και διερευνά  τη  δυνατότητα για την λειτουργία 10 ψυχιατρικών κλινών στο Βενιζέλειο.

Τον επόμενο μήνα μετακομίζουν σε πλέον κατάλληλο και αναβαθμισμένο χώρο, οι εξωνοσοκομειακές δομές της Ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝ Ρεθύμνου, δυναμικότητας 35 κλινών. Έχει σταλεί προς έγκριση ο οργανισμός και η μελέτη επισκευής του πρώην ΠΙΚΠΑ, που θα στεγάσει το «Κέντρο Ημέρας Alzheimer” Ηρακλείου. Επίσης έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης του Κληροδοτήματος Μαλλινάκη από την διοίκηση του ΓΝ Χανίων, για να ανεγερθεί η νέα Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου.

Ενέργειες που σχεδιάζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και όχι τις κραυγές εντυπωσιασμού από το Σύλλογο των εργαζομένων, που εξακολουθεί να φαντάζεται εκχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, όταν με πράξεις αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μεροληπτούμε υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Όσο θα κινδυνολογούν και θα αποκρύπτουν στοιχεία τόσο θα μειώνεται το ακροατήριό τους και θα περιορίζεται ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις τους, που ούτως ή άλλως δεν ξεπερνούν στη καλύτερη περίπτωση  τα τριάντα άτομα από το σύνολο των Εργαζομένων στις δομές Υγείας όλης της Κρήτης..

Τέλος, με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλους τους μετέχοντες στη Θεραπευτική ομάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση δίνουν καθημερινά τη μάχη για την ανακούφιση των ψυχικά πασχόντων και να τους διαβεβαιώσουμε πως στεκόμαστε δίπλα τους και εργαζόμαστε για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...