13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Η Marlboro επενδύει στην αναδυόμενη βιομηχανία της κάνναβης

Ημερομηνία:

Η εταιρεία που φτιάχνει τα τσιγάρα Marlboro έκανε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της καναδικής εταιρείας μαριχουάνας Cronos, κίνηση που εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη εξαγορά μιας παραγωγού μαριχουάνας από έναν μεγάλο όμιλο προϊόντων καπνού, όπως ανέφεραν άτομα που είναι ενήμερα για τις συνομιλίες.

Η εξαγορά της Cronos από τον όμιλο Altria, σε μια περίοδο που διευρύνεται η αποποινικοποίηση, θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία της κάνναβης. Η μετοχή της Cronos, ενός καναδικού ομίλου που καλλιεργεί και εμπορεύεται κάνναβη, εκτοξεύθηκε κατά 14% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα, φτάνοντας τα 10,39 δολάρια και ανεβάζοντας την κεφαλαιακή αξία της εταιρείας σε 1,9 δισ. δολάρια.

Οι πληροφορίες, που πρωτοδημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο Reuters, κυκλοφόρησαν την ώρα που οι επενδυτές συνωστίζονται προκειμένου να εισέλθουν στον κλάδο. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Καναδάς έγινε η μεγαλύτερη χώρα που νομιμοποίησε την χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ πολλές αμερικανικές πολιτείες -ανάμεσά τους η Καλιφόρνια- έχουν κάνει παρόμοιες νομικές αλλαγές.

Η εταιρεία Constellation Brands, που παρασκευάζει μπίρα και οινοπνευματώδη, χορήγησε φέτος σχεδόν 4 δισ. δολάρια στην Canopy Growth, μια άλλη μεγάλη καναδική εταιρεία μαριχουάνας ενώ η ανταγωνίστριά της Aurora Cannabisέκλεισε, τον περασμένο Μάιο, μια συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του ομίλου μαριχουάνας για φαρμακευτική χρήση, MedReleaf. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν συναφθεί συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων, ποσό επτά φορές περισσότερο από ό,τι το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Και άλλες μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν στρέψει την προσοχή τους στον κλάδο της κάνναβης καθώς η αποποινικοποίησή της εξαπλώνεται στη βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη. Η Coca – Cola, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής αναψυκτικών στον κόσμο, έκανε διαπραγματεύσεις με την καναδική Aurora για τη δημιουργία αναψυκτικών, ενώ και η Altria έκανε ανάλογες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Tilray και Aphria. Ο όμιλος Diageo, που βρίσκεται πίσω από το ουίσκι Johnny Walker, διερευνά επίσης τις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση.

Η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί στον Καναδά και σε πάνω από 25 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, μολονότι εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως απαγορευμένη ουσία από την αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία. Οι επενδύσεις στην κάνναβη αναμένεται πως θα εκτοξευθούν στα 32 δισ. δολάρια έως το 2020, από τα 9,5 δισ. πέρυσι, σύμφωνα με αναλυτές των ArcView και BDS Analytics.

Αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων γίνεται την ώρα που η Ουάσιγκτον προχωρά σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση ενάντια στον καπνό και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι ακόμα μια νέα γενιά εθίζεται στη νικοτίνη.

Η Altria προσπαθεί επίσης να αποκτήσει μερίδιο στην Juul Labs, τη νεοφυή επιχείρηση ηλεκτρονικού τσιγάρου που η αξία της εκτιμάται στα 16 δισ. δολάρια και η οποία κατάφερε να ελέγξει τα τρία τέταρτα της αμερικανικής αγοράς ατμιστών από το 2015 που πρωτοεμφανίστηκε. Στοχεύει να αποκτήσει το 40% της Juul με δυνατότητα πλήρους ανάληψης του ελέγχου στο μέλλον σύμφωνα με αρκετές πηγές που βρίσκονται κοντά στην Altria.

Η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) σχεδιάζει την απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης (μέντας) και τα τσιγάρα με άρωμα/γεύση καθώς και να περιορίσει δραστικά την πώληση αρωματισμένων τσιγάρων σε σημεία όπου θα απαγορεύεται η πρόσβαση ατόμων ηλικίας κάτω των 21 ετών. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το κύριο προϊόν τής βιομηχανίας καταβυθίζεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Δύση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wells Fargo, αναμένεται πως οι δείκτες των πωλήσεων τσιγάρων θα υποχωρήσουν φέτος κατά 4,2% στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν ρυθμό λίγο πιο γρήγορο από τον μέσο όρο των προηγουμένων ετών. Οι μετοχές της Altria, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με κεφαλαιακή αξία 105 δισ. δολαρίων, σημείωσαν πτώση 14% τον προηγούμενο μήνα.

Αναψυκτικά με κάνναβη!

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναν μήνα πριν από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στον Καναδά, η Coca – Cola ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά» τον κλάδο των ποτών με κάνναβη που χρησιμοποιεί τη μη ψυχοδραστική χημική ουσία της μαριχουάνας για ροφήματα ευεξίας. Σημείωσε ότι ο τομέας αναπτύσσεται ταχύτατα, προσθέτοντας πάντως ότι «προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις». Η εταιρεία προσπαθεί να αντιστρέψει την επιβράδυνση της κατανάλωσης των βασικών προϊόντων της, των αναψυκτικών, ανέφερε τότε δημοσίευμα των «Financial Times» (17.9.2018), εκτιμώντας επίσης ότι το ενδιαφέρον αυτό είναι ενδεικτικό των προσπαθειών του διευθύνοντος συμβούλου Τζέιμς Κουίνσι να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων πέρα από τα παραδοσιακά.

Η Μπόνι Χέρτζογκ, αναλύτρια του κλάδου των ποτών στην Wells Fargo, δήλωσε ότι τα ποτά που περιέχουν κανναβιδιόλη, ένα μη ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας το οποίο στοχεύει στη διαχείριση του πόνου, θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

* Το άρθρο των Financial Times υπογράφουν οι Eric Platt, Alistair Gray και James Fontanella-Khan / Μετάφραση: Η Αυγή

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...