16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική”: Παρέμβαση – έκπληξη του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στην επίσημη παρουσίαση του “κινήματος” Βαρουφάκη | Όλη η παρουσίαση σε βίντεο

Ημερομηνία:

Το πανευρωπαϊκό κίνημά του με τίτλο DiEM25 παρουσίασε απόψε το βράδυ στο ιστορικό θέατρο Volksbühne στο Βερολίνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, ήταν το «η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκσυγχρονιστεί ή θα διαλυθεί» ενώ προβλήθηκαν πλάνα από παλαιότερες συνεδριάσεις του Eurogroup. Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Βαρουφάκης καλωσόρισε κοινό στα γερμανικά και αμέσως ξεκίνησε την ομιλία του στα αγγλικά. «Είμαστε ένα αριστερό κίνημα» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, και συνέχισε:

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ είμαι αριστερός. Σκοπός του κινήματος, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, είναι η επιστροφή του δήμου στη Δημοκρατία. Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Πρέπει να εργάζονται για το λαό. η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν.

Την ίδια ώρα, δήλωσε πως οι δημοκράτες πρέπει να δημιουργήσουν μια κοινή ατζέντα.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=hsN6543vbnQ”]

«Εμείς είμαστε αλλεργικοί στην παθητικότητα και την αδιαφάνεια. Εμείς βασιζόμαστε στη χρήση ψηφιακών πλατφόρμων, στις συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκές μαζώξεις όπως η σημερινή, θέλουμε να λύσουμε τα θέματα της μετανάστευσης. Θα δούμε πώς οι δικές μας αποφάσεις θα μετουσιωθούν σε πράξεις. Όλα αυτά θα αποφασιστούν συλλογικά», είπε ενώ αναφερόμενος στο όραμά του για την Ευρώπη τόνισε:

Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική ,όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. φιλοδοξούμε σε μία ενωμένη Ευρώπη που οι πολίτες της θα έχουν κοινά. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης μία Ευρώπη που θα αφήνει στη γη τα ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε παρέμβαση – έκπληξη και ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Ακούω για το οικοδόμημα, αυτό το όνειρο και είμαι μέρος αυτής της προσέγγισης. Η Ευρώπη είναι ένα αμάλγαμα, μία ένωση κρατών είναι το μεγαλύτερο γκρουπ στον κόσμο και έχουμε ένα μεγάλο ΑΕΠ. Υπήρχε ένα όραμα για αυτό που θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη και αυτό το όνειρο το έχει χάσει η Ευρώπη, αυτή η απώλεια του ονείρου παράγει τον κατακερματισμό και την αδυναμία που βλέπουμε στις ημέρες. (…). Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού ονείρου δεν πρέπει να επιτραπεί. Εγώ θα παλέψω. Διαφορετικά έρχεται χειμώνας, έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αδράξουμε τη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τοποθετήθηκαν στελέχη από το γερμανικό αριστερό Die Linke, όπως επίσης και από τους Podemos.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HGqwev9uOMU”]

newpost.gr, thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...