19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Θα την ‘πληρώσουν’ οι αγρότες;

Ημερομηνία:

Του Κ. Σ. Χαρτζουλάκη

Η έλλειψη εργατών για την ελαιοσυγκομιδή και όχι μόνο, λόγω περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας, ανάγκασε πολλούς αγρότες να προβούν στην μετάκληση εποχιακών  εργατών από άλλες χώρες σύμφωνα με το ΦΕΚ Α90/1-5-2020 και την απόφαση 1174/24-7-2020.

Χάρη και σε αυτούς τους εργάτες η ελαιοσυγκομιδή συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς επιτρέποντας την έγκαιρη και υπό συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας  συγκομιδή της ελιάς. Πολλοί αγρότες, ακολουθώντας τις οδηγίες των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για έγκαιρη συγκομιδή έχουν ήδη ολοκληρώσει τη συγκομιδή και πρέπει να πληρώσουν τους εργάτες και το αντίστοιχο εργόσημο, κλπ.

Ωστόσο δεν είναι εφικτό επειδή δεν έχει εκδοθεί ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ γι αυτούς, παρόλο που έχουν παρέλθει 2 μήνες από την έγκριση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις  Δ/νσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Το πρόβλημα είναι η συνεργασία μεταξύ  των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (ΑΑΔΕ και Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

Την ταλαιπωρία υφίστανται τα λογιστικά γραφεία αλλά τις συνέπειες οι αγρότες, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν νόμιμα τους εργάτες και αναγκάζονται να τους κρατούν χωρίς να τους απασχολούν. Θα την πληρώσουν πάλι οι αγρότες που εργάζονται για να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό προϊόν της τοπικής οικονομίας ή θα παρέμβουν αποφασιστικά οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια, βουλευτές, υπηρεσίες) για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα;

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...