17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι, θα υπάρξει δέσμευση για φωτοβολταϊκά στα σχολεία;

Ημερομηνία:

Του Φώτη Ποντικάκη *

Ρωτούσαμε τις προάλλες, εάν οι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές έχουν θέση, εάν έχουν κάτι να πουν για τη νεολαία που ανησυχεί και  κινητοποιείται για το Κλίμα σε όλο τον κόσμο και προγραμματίζει την επόμενη παγκόσμια κινητοποίηση την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.

Ακούγοντας τη φωνή της νεολαίας και τις προειδοποιήσεις επιστημόνων και  του ΟΗΕ, εφαρμόζοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε η παγκόσμια κοινότητα με την Παγκόσμια Συνθήκη του Παρισιού το 2015, το στοιχειώδες που θα έπρεπε να κάνουν οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές είναι να  παρουσιάσουν τις προτάσεις και το σχέδιό τους για την Κλιματική Αλλαγή, για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και το πετρέλαιο, για τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προς όφελος των πολιτών.

Κι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν αυτό είναι να απαντήσουν στα ερωτήματα:

-Είναι διατεθειμένοι να δράσουν ώστε, αντί να πληρώνουμε το κόστος του  ρεύματος για τις ανάγκες των σχολείων, να έχουμε έσοδα για τις ανάγκες  των σχολείων, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων, όπως υπάρχει εδώ στα Χανιά το ζωντανό παράδειγμα σε σχολείο στις Βρύσες;

-Σε πόσα σχολεία δεσμεύονται να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά κάθε χρόνο της  θητείας τους και σε πόσα μέχρι το τέλος της τετραετίας;

Είπαμε σε αυτό το σημείωμά μας να κάνουμε το αίτημα για φωτοβολταϊκά στα σχολεία και δημόσια κτήρια ακόμη πιο συγκεκριμένο. Σε μια πρόχειρη έρευνα στο Διαδίκτυο βρήκαμε προσφορές για φωτοβολταϊκά 10 KWp με την εγκατάστασή τους (με ΦΠΑ) 10.600 €. Η ταράτσα ή κεραμοσκεπή που απαιτείται είναι 59 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή όσο η στέγη 1-2 σχολικών  αιθουσών. Με απλά μαθηματικά, με μια μικρή δαπάνη 106.000 € (η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά κονδύλια ή από ίδιους πόρους του Δήμου), μπορεί να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε 10 σχολικές μονάδες, από 10 KWp σε κάθε σχολική μονάδα. Κι από την επόμενη κιόλας χρονιά, ο Δήμος να έχει έσοδα για τις ανάγκες των σχολείων αντί να πληρώνει για ρεύμα 10 σχολικών μονάδων. Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές.

Πιθανότατα, ο Δήμος, προχωρώντας σε προκήρυξη και έρευνα αγοράς να πετύχει καλύτερες τιμές.

Άρα, οι υποψήφιοι για τη δημοτική αρχή οφείλουν να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, τους απασχολεί το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, ακούνε τη φωνή της νεολαίας που διαδηλώνει για να ληφθούν μέτρα για το Κλίμα σε όλο τον κόσμο στις 24 Μαΐου ξανά, θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα του Δήμου για τις ανάγκες των σχολείων, επιθυμούν να δώσουν το καλό παράδειγμα σε όλη την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά συνηγορούν στον άμεσο προγραμματισμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων.

* Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ