13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Θερίζει ο καρκίνος στην Κρήτη!

Ημερομηνία:

Κάθε χρόνο νοσούν στην Ελλάδα 37.000 άνθρωποι

Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους από καρκίνο στην Ελλάδα, ενώ ασφυκτικά γεμάτες είναι καθημερινά οι Ογκολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Εικοσιτέσσερις χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο από καρκίνο στη χώρα μας ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer). Επί πλέον η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο και έντονες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις μεταξύ Bορρά και Nότου για ορισμένους τύπους καρκίνου, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο όπλο για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ευημερίας και της κοινωνικής στήριξης του πληθυσμού, είναι η ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. περισσότερο από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου που είναι: το κάπνισμα, η χρήση του αλκοόλ, διαιτητικοί παράγοντες, η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, παράλληλα με την έλλειψη σωματικής άσκησης και την μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι λοιμώξεις (Ηπατίτιδα Β, C, ο HPV κ.α.), η ρύπανση του περιβάλλοντος, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα, η ακτινοβολία UV και ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο χωρίς προστασία.

Θερίζει ο καρκίνος και στην Κρήτη

Όπως έχει γράψει η “Π” ασφυκτικά γεμάτες είναι καθημερινά οι Ογκολογικές Κλινικές στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, ενώ θερίζουν ο καρκίνος του πνεύμονα, του εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νίκος Ανδρουλάκης έχει επισημάνει στην “Π” ότι το τμήμα είναι σχεδόν πάντα γεμάτο, και η Αιματολογική και η Ογκολογική Κλινική που συστεγάζονται έχουν πληρότητα 120% ενώ συχνά καρκινοπαθείς εξυπηρετούνται από άλλες κλινικές (Παθολογικές) για να μπορέσουν να νοσηλευτούν.

Ο ίδιος είπε ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 50% τα νέα περιστατικά που παρακολουθούνται, οι νοσηλείες αλλά και οι χημειοθεραπείες, γεγονός που αποδίδεται στην κρίση και στο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς που απευθύνονταν σε ιδιωτικά κέντρα τώρα πηγαίνουν σε δημόσια.

Το μεγαλύτερο βάρος των ασθενών από την Κρήτη και όχι μόνο σηκώνει η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που επίσης είναι συνεχώς γεμάτη.

Στροφή από τα ιδιωτικά στα δημόσια νοσοκομεία για τους ασθενείς λόγω κρίσης

Σύμφωνα με τον διευθυντή, καθηγητή Βασίλη Γεωργούλια 48 κλίνες είναι καθημερινά γεμάτες, σε ημερήσια βάση παρακολουθούνται από τους γιατρούς 30-40 ασθενείς, ενώ γίνονται 50-60 χημειοθεραπείες την ημέρα.

Όπως λέει ο κ. Γεωργούλιας τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, του εντέρου, του μαστού και του προστάτη ενώ πάρα πολλοί ασθενείς που έκαναν τις θεραπείες τους σε νοσοκομεία της Αθήνας για οικονομικούς λόγους τώρα τις κάνουν στο δημόσιο νοσοκομείο.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...