16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Θετική ανταπόκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την κήρυξη ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων των κτιρίων της ΑΒΕΑ

Ημερομηνία:

Θετική ανταπόκριση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο αίτημα του Δήμου Χανίων για την κήρυξη ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ.

Βάμβουκας: Κάναμε το σημαντικό βήμα για να μη κατεδαφιστούν τα ιστορικά κτίρια της ΑΒΕΑ

Μετά από τα, με ημερομηνία 11-7-2016 και 6-9-2017, αιτήματα του Δήμου Χανίων προς τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και την Υπουργό Πολιτισμού αντίστοιχα, για την κήρυξη των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ, ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, στην οποία διαβιβάσθηκε το αίτημα, απέστειλε στις 2-7-2018 έγγραφο με φάκελο τεκμηρίωσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο εισηγείται τον χαρακτηρισμό ως νεότερου μνημείου του εναπομείναντος συγκροτήματος της παλιάς ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων.

Συγκεκριμένα εισηγείται τον χαρακτηρισμό ως νεώτερου μνημείου, του λεβητοστασίου με το, εν επαφή, μηχανοστάσιο των δύο καπνοδόχων και του σωζόμενου μηχανολογικού εξοπλισμού εντός του λεβητοστασίου, καθώς αποτελούν μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας στην περιοχή των Χανίων, υλικό φορέα της συλλογικής μνήμης της πόλης και τμήμα της ιστορίας της πόλης.

Με τη θετική αυτή εισήγηση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την κήρυξη των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων.

Στη συνέχεια το θέμα θα εισαχθεί στο Κεντρικό  Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου, το οποίο και θα επανεξετάσει την προηγούμενη, από τον Μάιο του 2001, απόφαση του με την οποία δεν είχε χαρακτηριστεί το βιομηχανικό συγκρότημα της ΑΒΕΑ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού.

Παράλληλα, με το παραπάνω έγγραφο της, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ζητά από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων να μην εκδώσει τυχόν άδεια κατεδάφισης ή άδεια για οποιαδήποτε οικοδομική επέμβαση πριν την έκδοση της σχετικής απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε την Παρασκευή (6/7) το πρωί, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Οι θετικές εξελίξεις στο θέμα της ΑΒΕΑ είναι πολύ σημαντικές και οφείλονται αφενός στην άμεση ενεργοποίηση και τις μεθοδικές ενέργειες του Δήμου Χανίων, μόλις πληροφορήθηκε τον Ιούνιο του 2016, από δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης είχε δώσει τη σύμφωνη γνώμη της, σε σχετικό αίτημα της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ακινήτου, για την κατεδάφιση των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ και αφετέρου στην αγαστή συνεργασία που είχαμε ως Δήμος Χανίων με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Δήμος Χανίων θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διαδικασία μέχρι την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, όπου και θα παραστώ για να στηρίξω τη θέση μας για την κήρυξη των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων, ώστε να αποσοβηθεί οριστικά κάθε ενδεχόμενο κατεδάφισης των εξαιρετικά σημαντικών αυτών κτισμάτων για την πόλη μας, τα οποία αποτελούν μνημεία της σύγχρονης ιστορίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς της και σύμβολα μιας πρωτοποριακής παραγωγικής δραστηριότητας.

Ως πολίτης, το 2001 είχα ασχοληθεί με την αποτροπή της κατεδάφισης αυτού του ζωντανού μουσείου, δυστυχώς όμως οι τότε τοπικοί άρχοντες και οι υπηρεσίες δεν κατανόησαν την τεράστια αξία της διατήρησής του και το μεγαλύτερο μέρος της ΑΒΕΑ κατεδαφίστηκε.

Τώρα τουλάχιστον, ως Δήμαρχος Χανίων είχα τη δυνατότητα να βάλω την υπογραφή μου για τη διάσωση του εναπομείναντος σημαντικού τμήματος του βιομηχανικού συγκροτήματος ”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...