14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Θρήνος στην Κρήτη: «Δεν μπόρεσα να βοηθήσω, κάηκαν ζωντανοί στο ασθενοφόρο»

Ημερομηνία:

Νεκροί ο διευθυντής του ΕΚΑΒ στην Κρήτη Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο διασώστης και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Βασίλης Κελαράκης | Έχασαντη ζωή τους από αυτό με το οποίο καθημερινά μάχονταν… τα τροχαία δυστυχήματα. Ωστόσο οι αιτίες μπορεί να κρύβονται στις καταγγελίες που είχαν γίνει προ καιρού από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου, για έλλειψη ρευστότητας, που ανάγκαζε τους εργαζόμενους να κινούνται και να εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμο με ασθενοφόρα με φθαρμένα ελαστικά, που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει τα 200.000- 300.000 χλμ. Επίσης δεν ήταν λίγες οι φορές που έβαζαν από την τσέπη τους χρήματα για βενζίνη…

Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο διασώστης και εκπρόσωπος τωνεργαζομένων Βαγγέλης Κελαράκης έχασαν τη ζωή τους, σήμερα το πρωί, ενώ βρίσκονταν καθ’οδόν για το Ρέθυμνο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να παρακολουθήσουνεκπαιδευτική εκδήλωση.

Το ατύχημα σημιώθηκε, περίπου στις 08.40 στην Εθνική ΟδόΗρακλείου – Ρεθύμνου, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ  εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, ενώ κατέληξε να συγκρουστεί με ΙΧ, στο οποίο επέβαιναν δύο νεαρές γυναίκες, οι οποίες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο εκτός κινδύνου.

Της σύγκρουσης, ακολούθησαν τρεις εκρήξεις από φιάλες οξυγόνου που υπήρχαν μέσα στοασθενοφόρο. Επί τόπου έσπευσε άλλο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς και δύο οχήματατης Πυροσβεστικής. Η φωτιά κατασβέστηκε, ενώ πραγματοποιήθηκε επιχείρησηαπεγκλωβισμού του οδηγού του ασθενοφόρου και του γιατρού.

Τις πρώτες στιγμές του τροχαίου, διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν και παρείχαν τιςπρώτες βοήθειες, όμως λίγα πράγματα μπορούσαν να κάνουν για τους εγκλωβισμένουςεπιβαίνοντες στο όχημα. Οι φλόγες που είχαν τυλίξει το ασθενοφόρο κρατούσανμακριά τους περαστικούς που σταμάτησαν για να βοηθήσουν.

Εντολή για διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος έδωσε ο υπουργός Υγείας

Εντολή να διερευνηθούν τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος στην Κρήτη, με θύματα δύομέλη της υγειονομικής κοινότητας και να καταλογιστούν, αν υπάρχουν, ευθύνες,έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος και εξέφρασε ταειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων.

Aπότην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής – όπου γίνεται η επεξεργασία τουνομοσχεδίου για το Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι δεν σπεύδει ωςυπουργός να υιοθετήσει οποιαδήποτε άποψη αν δεν υπάρξει τεκμηριωμένη θέση τωναρμόδιων υπηρεσιών και του υπουργείου και της Τροχαίας.

Όπωςενημέρωσε την Επιτροπή, τόσο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας όσο και τοΕΚΑΒ τέθηκαν αμέσως σε κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό σε όλητου την έκταση. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού συμβάντος, εξέφρασε εκ μέρους τηςΕπιτροπής ο πρόεδρός της Δημήτρης Κρεμαστινός και απηύθυνε προς τον υπουργό τοερώτημα αν θα ισχύσουν οι διατάξεις που προβλέπονται για τις οικογένειες τωνθυμάτων.

«Μόλις έχουμε τα πορίσματα το υπουργείο θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της νομιμότηταςακριβώς σε ό,τι ορίζουν οι διατάξεις αυτές» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Για«τραγική εξέλιξη και πλήγμα για το σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ και την ιατρικήοικογένεια» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος, οποίος έθεσε το θέμασε γνώση της Επιτροπής και απευθυνόμενος προς τον κ. Λυκουρέντζο ζήτησε ναυπάρξει η μέγιστη δυνατή διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε τοδυστύχημα και ο έλεγχος των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγική αυτή εξέλιξη.

Αφιέρωσαν τη ζωή τους στα τροχαία και έπεσαν στο καθήκον

Αμφότεροι είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επέστρεφαν από εκπαιδευτικό σεμινάριο, όταν το καρτέρι θανάτου στην εθνική, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας τους στέρησε τη ζωή. Ο Δημήτρης Βουρβαχάκης εδώ και πολλά χρόνια είχε ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και πρωταγωνίστησε σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την οδική συμπεριφορά. Πάντα στην πρώτη γραμμή, άρτιος επιστήμονας, υπηρετούσε το καθήκον και το ΕΚΑΒ ήταν η δεύτερη οικογένειά του.

Ο Βαγγέλης Κελαράκης, ένας από τους σπουδαιότερους διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κρήτη έσβησε και αυτός στο καθήκον. Πάντα πάλευε για καλύτερες συνθήκες λειτουργίας της υπηρεσίας με βασικό γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η απώλειά τους είναι τεράστια και για την κοινωνία αλλά και για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

"google ad"

Πηγή: prismanews.gr, cretalive.gr, ΑΜΠ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ