17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

ΘΥΜΗΣΕΣ: 25 Απριλίου 1994 έφυγε ο Γιώργος Γεννηματάς, ο αξέχαστος σύντροφος, ο συνεπής αγωνιστής

Ημερομηνία:

Ό,τι και να πεις για τον Γιώργο Γεννηματά θα είναι λίγο. Τα έχουν πει άλλοι καλύτερα από εμένα. Περιγράφουν τις αρετές ενός σοσιαλιστή τεχνοκράτη, άδολου αγωνιστή. Ενός ανθρώπου των οραμάτων και της πράξης.

Αν ζούσε ο Γιώργος Γεννηματάς άλλη θα ήταν η πορεία της χώρας, αφού θα ήταν ο αδιαμφισβήτητος διάδοχος του Ανδρέα. Δυστυχώς και εδώ ατυχήσαμε.

Τον Γιώργο Γεννηματά τον γνώρισα από κοντά στις συχνές κεντρικές περιφερειακές αλλά και τοπικές συνελεύσεις του ΠΑΣΟΚ.Ήταν ο άνθρωπος που σε σκλάβωνε με τη ζεστασιά του, την ανθρώπινη στάση του και με τον χειμαρρώδη, οραματικό του λόγο.Πίστευε στην οργάνωση ως εγγυητή των δημοκρατικών λειτουργιών, αλλά και ως ζυμωτήρι ιδεών. Στις ομιλίες του συνήθως κατέληγε: «Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση, αγώνας, αγώνας, αγώνας».

Μετά την τελευταία ομιλία του στο Ηράκλειο, ο Γιώργος Γεννηματάς ήλθε από τα Χανιά. Είχε επαφές με τοπικά στελέχη και στη συνέχεια έδωσε την τελευταία του συνέντευξη στην ΚΡΗΤΗ TV1 στα υπόγεια της οδού Περίδου 10 όπου εστεγάζοντο τότε τα στούντιο του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού της Κρήτης.

Ο Γιώργος Γεννηματάς, ήταν φανερά εξασθενημένος και αδύναμος. Ήταν εμφανές ότι η ασθένεια είχε αρχίσει να τον καταβάλει.

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς αναχωρούσε για την Αμερική για να υποβληθεί σε εξετάσεις στο άριστης επιστημονικής κατάρτισης νοσοκομείο, συνοδεύτηκε από τον Κώστα Γείτονα, φίλο και δικό μου, αλλά περισσότερο του αδελφού μου του Γιάννη. Συνέπεσε τις μέρες ετοιμασίας του Γιώργου Γεννηματά για το ταξίδι στην Αμερική να έχει χειρουργηθεί ο Γιάννης μας, από καρκίνο και αυτός στον Άγιο Σάββα. Επικοινώνησα με τον Κώστα Γείτονα που είχε ήδη ενδιαφερθεί για την πορεία της υγείας του αδελφού μου και τον παρακάλεσα να πάρει μαζί του ιστό, πλάσμα του αδελφού μου για εξέταση και γνωμάτευση επ’ αυτού. Η γνωμάτευση που μου ανακοινώθηκε από τον Κώστα Γείτονα ήταν απογοητευτική, αλλά έζησε παρά ταύτα οκτώ χρόνια με τη βοήθεια των κρητικών βοτάνων ο μακαρίτης ο Γιάννης μας.

Ο θάνατος του Γιώργου Γεννηματά, που προηγήθηκε, λύπησε βαθύτατα τους Έλληνες που έβλεπαν στο πρόσωπό του τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Νίκος Αγγελάκης

ΥΓ: Μετά την τελευταία συνέντευξή του στην ΚΡΗΤΗ TV1 και επειδή δεν μπορούσε να μου μιλήσει ιδιαιτέρως λόγω της ακολουθίας του και συνωστισμού στις εγκαταστάσεις του σταθμού μου ζήτησε να τον αποχαιρετίσω κατά την αναχώρησή του στο αεροδρόμιο Χανίων που με ήθελε «για ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Πράγματι μετά την ολιγόωρη ξεκούρασή του νταμώσαμε στον χώρο αναμονής και εκεί με παρακάλεσε να δείξω ανοχή στα λάθη του ΠΑΣΟΚ τα οποία από τότε δημιουργούσαν έντονο προβληματισμό σε αρκετούς που δεν είχαν οφέλη από τη νομή της εξουσίας και πίστευαν ακόμα στις διακηρύξεις και τα συμβόλαια του κινήματος.

Απάντησα στις παραινέσεις του Γιώργου Γεννηματά ότι θα προσπαθήσω να παραμείνω αναμένοντας βελτίωση των φαινομένων παραχάραξης των πάντων που ολοκλήρωσε δυστυχώς αργότερα ο Κώστας Σημίτης με αποτέλεσμα άλλοι να τρώνε και να πίνουν και άλλοι να ρίχνουν αηδιασμένοι πέτρα πίσω τους.

Ο Γιώργος Γεννηματάς μου υποσχέθηκε βελτίωση των πραγμάτων και νέα αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς όμως ο θάνατός του ανέκοψε την πορεία προς την πρόοδο και την επανόρθωση του κινήματος και μας έκλεισε στις αγκάλες των φιδιών που ακόμα μας ανατριχιάζουν.

Ν.Α.Ν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ