15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Θυρανοίξια μετα απο 600 χρονια σε αναστηλωμένο μοναστήρι στην Κρητη

Ημερομηνία:

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη έγιναν σήμερα τα θυρανοίξια του ιστορικού ναου των τριών ιεραρχών στα Αστερούσια όρη της Κρητης του αναστηλωμένου ιστορικού μοναστηριού που λειτουργηθηκε φετος μετα απο 600 χρονια ανήμερα της γιορτής του και που συνεχίζει την πορεία του.

Τα θυρανοίξια έγιναν από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ Μακαριο παρουσία κλήρου του περιφερειάρχη Κρήτης,εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης,φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για το ιστορικό μοναστήρι του ορθόδοξου μοναχου Ιωςηφ Φιλαγρη στην περιοχή “Λιοςουδι”του οικισμού Καπετανιανων Ηρακλείου το οποίο σύμφωνα με τους ιστορικούς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ορθοδοξία και αποτέλεσε το πρώτο Ελληνικο πανεπιστήμιο – κέντρο φιλοσοφίας – μάθησης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς το 1400 μ.χ κυνηγημένος από το φανατικό καθολικό Λατινικο ιερατείο του Χάνδακα ο Ιωσήφ Φιλάγρης καταφεύγει τα Αστερούσια όρη και ιδρύει την Μόνη των τριων Ιεραρχών. Εκεί παράλληλα με τα καθήκοντά του διδάσκει Αριστοτέλη ,Πλάτωνα,Ιατρική,Αστρολογια,οπως και αλλους έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των πατέρων της εκκλησίας και αντιγραφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας .Μαλιςτα σήμερα τα συγγράμματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου ενώ έχει ανακοινωθεί ότι στην περιοχή λειτούργησε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο . Από τότε όπως αναφέρεται πέρασαν 600 χρόνια και το μοναστήρι ρήμαξε ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον αείμνηστο καθηγητή Αθαναςιο Παλιούρα όποιος και έφερε στο φως το μοναστήρι.Πέρυσι και φέτος αναστηλώθηκε ο ναος των τριών Ιεραρχων η δε οικοπεδική έκταση που βρίσκεται το μοναστήρι δωρήθηκε στην Μόνη Κουδουμα , από το Μόναχο Ιλαρίωνα Σταματακη.

Θυρανοίξια μετα απο 600 χρονια σε αναστηλωμένο μοναστήρι στην Κρητη

Ο Μητροπολητης Μακαριος κατα την τελετή των Θυρανοιξιων χαρακτηριςε μεγάλο Θρηςκευτικο και ιςτορικο γεγονός την ανακάλυψη-αναςτηλωςη -και λειτουργία του ναου που παράλληλα αποτελεςε χώρο παιδείας-φιλοςοφιας.Ο ίδιος αλλα και ο Ηγουμενος της Μονής Κουδουμα όπου ανοίκει ο ναός ευχαρίστησαν Αρχές,Φορεις,Υπηρεσίες και ιδιώτες που βοηθησαν στο όλο έργο,ενω ιδιαίτερη μνεία εγινε στον αποθανόντα καθηγητή-ερευνητή Αθαναςιο Παλιούρα που ανεςκαψε το μοναςτηρι ενω δόθηκε τιμητική πλακέτα στην οικογενεια του.Επιςης απονεμηθηκαν τιμητικές πλακετες στους συντελεςτες για την ανάδειξη και ολοκλήρωση του έργου στους Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη,Δήμαρχο Γόρτυνας Ν. Σχοιναράκη, συγγραφέα-δημοςιογραφο Νίκ. Ψιλάκη (επιςτημονικη ταυτοποιηςη-δημοςιευση), αρχιτέκτονα-επιβλεποντα Ηρ Πυργιαννάκη, ΚΓ΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθηγητες Γ. Νικολακακη, Μ. Ταρουδακη (εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρητης), Γ. Σταματακη λαογράφο-συγγραφέα (υπέδειξε για την ερευνα τον χώρο του μοναστηριου που άνοικε και δωρήθηκε απο την οικογενεια του), κ Κυριακακη (οικονομική ενίσχυση) κ.α

Μανόλης Κοκολάκης – ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...