13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ιατρικός Σύλλογος Χανίων με αφορμή καταγγελίες ασθενών: Παράνομο να ζητούνται χρήματα από ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία:

Με αφορμή καταγγελία ασθενών που γνωστοποιήθηκαν στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, σχετικά με επισκέψεις σε ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ από τους οποίους ζητήθηκαν λεφτά από τους ασθενείς, ο Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα που προκύπτουν σχετικά με το πλαφόν των επισκέψεων :

• Με την διαδικτυακή υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ υπάρχει η δυνατότητα να μαθαίνουν οι ασφαλισμένοι που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, αν έχει διαθεσιμότητα σε επισκέψεις σε σχέση με το πλαφόν που του έχει χορηγηθεί.

• Στο σχετικό link:https://apps.ika.gr/eFindDoctor/, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μαθαίνουν αν ο γιατρός που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν, τόσο για συνταγογράφηση όσο και για εξέταση, έχει ακόμη διαθέσιμους αριθμούς επισκέψεων ώστε να τηλεφωνήσουν και να πάνε στο ιατρείο του για επίσκεψη ΔΩΡΕΑΝ.

• Διευκρινίζεται ότι ο ασθενής δεν έχει καμία υποχρέωση να καταβάλει χρηματικό αντίτιμο επίσκεψης ή συνταγογράφησης στον ιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ εφόσον έχει ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπεται και καθορίσει ραντεβού εντός των ορίων πλαφόν επισκέψεων του ιατρού.

• Στην επίσκεψη περιλαμβάνεται τόσο η κλινική εξέταση, όσο και η συνταγογράφηση. Εφόσον ζητηθεί χρηματικό αντίτιμο, θεωρείται παράνομο και ο ασθενής δεν υποχρεούται να το καταβάλει.

• Εφόσον ο ασθενής αντιληφθεί ότι υπάρχει σχετική παράβαση, μπορεί να απευθυνθεί για καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων (2821056295)

• Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων στα πλαίσια της προάσπισης των συμφερόντων των ασθενών, θα επιδείξει μηδενική ανοχή σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες σχετικά με το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι, όπως αναφέρει και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/2005, Άρθρο 19, σχετικά με την αμοιβή του ιατρού ισχύει:

5. Ο ιατρός που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο τομέα ή σε οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης απαγορεύεται να αξιώνει, να συμφωνεί ή να εισπράττει απο τον ασθενή οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα ή άλλο ωφέλημα οποιασδήποτε φύσης ή να δέχεται υπόσχεση τούτου πέρα από τη μηνιαία ή άλλη αποζημίωση ή αμοιβή του, όπως ορίζονται στο νόμο ή στη σύμβασή του.

Ενώ στο Άρθρο 20, σχετικά με την άσκηση ιατρικής στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρεται:

1. Ο ιατρός που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχει όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο προηγούμενο άρθρο. Ιδίως, δίνει προτεραιότητα στην αποτελεσματική θεραπεία του ασθενή και στη διατήρηση ή και βελτίωση της υγείας του.

2. Ο ιατρός οφείλει να ενεργεί με κύριο γνώμονα το συμφέρον των ασθενών ασφαλισμένων, πάντα όμως στο πλαίσιο του κανονισμού υγειονομικής περίθαλψης του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

3. Οι σχέσεις ιατρών και ασφαλιστικών οργανισμών διέπονται από το γενικό πλαίσιο δεοντολογίας και τις συμβάσεις που ισχύουν μεταξύ τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...