16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Ηρακλείου: Απαράδεκτη η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ, ελλιπή τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου αναφέρει τα εξής για την κατάσταση που επικρατεί στα σούπερ μάρκετ:

Μέρα με τη μέρα οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ, στις αποθήκες, τις μεταφορές, τα καταστήματα βιώνουν την ωμή πραγματικότητα της “ανάπτυξης”. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και γενικευμένου lockdown, βρέθηκαν σταθεροί στα πόστα τους με κίνδυνο την υγεία τους για να μη λείψει ούτε ένα είδος πρώτης ανάγκης από κανένα λαϊκό νοικοκυριό.

Καθημερινά πλέον φτάνουν στο σωματείο μας καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτική ασυδοσία και ανευθυνότητα ενώ παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την στάση της εργοδοσίας στα Σούπερ Μάρκετ αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην αλυσίδα Σ/Μ Χαλκιαδάκης στο κατάστημα ΜΑΧ στην λεωφόρο Καζαντζίδη όπου εντοπίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζόμενης με covid – 19, η εταιρεία δεν μπηκε καν στον κόπο να ενημερώσει τον ΕΟΔΥ… Όπως ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους, έπειτα από την παρουσία μας στο κατάστημα, η εταιρία δεν σφράγισε το κατάστημα ούτε μια ημέρα προκειμένου να γίνει σωστή απολύμανση με τα απαραίτητα καθαρτικά αλλά αρκέστηκε σε μια απολύμανση «το βράδυ..». Δεν έκανε τεστ σε όλο το προσωπικό για να διαπιστωθεί αν έχει νοσήσει και κάποιος άλλος συνάδελφος αλλά κυρίως δεν ενημέρωσε δημόσια ώστε να ελεγχθούν πελάτες που ήρθαν σε επαφή και πιθανά να βρίσκονται και στις ευπαθείς ομάδες καθώς η ιχνηλάτηση τους θα ήταν αδύνατη με κάποιο άλλο τρόπο.

Στην αλυσίδα Σ/Μ Σκλαβενίτης η εταιρία ζητά από τους εργαζόμενους που παρουσίασαν συμπτώματα να πάνε με δικά τους έξοδα να κάνουν το τεστ και έπειτα να επιστρέψουν στην δουλειά με την απόδειξη για να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματα λες και είναι δεδομένο ότι θα έχουν να διαθέσουν τα χρήματα όποτε αυτό χρειαστεί.

Στην αλυσίδα Σ/Μ Lidl βρέθηκε και εκεί επιβεβαιωμένο κρούσμα covid 19 και συγκεκριμένα στο κατάστημα Νέας Αλικαρνασσού. Παρόλο που εκεί υπήρξε μια πιο υπεύθυνη στάση σχετικά με την γνωστοποίηση του κρούσματος, την απολύμανση, το σφράγισμα του καταστήματος και τα διαγνωστικά τεστ στο σύνολο του προσωπικού, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά το μισθό τους για όσο διήρκησε αυτή η περιπέτεια.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στην περίοδο της πανδημίας ο τζίρος των Σούπερ Μάρκετ βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν άγγιξε τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις σε 13 εβδομάδες…

Για ακόμη μία φορά φανερώνεται ότι παρά τα τεράστια κέρδη των Σούπερ Μάρκετ είτε πριν την καραντίνα, πόσο μάλλον κατά την διάρκεια της, είτε και στο διάστημα που διανύουμε, οι εργαζόμενοι δεν είδαν καμία αύξηση στους μισθούς τους. Ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η αύξηση κερδών των μονοπωλίων του κλάδου ήταν της τάξεως του 15% μέχρι τώρα, και αυτά πριν λήξει η χρονιά που διανύουμε! Αυτά προστίθενται στα τεράστια κέρδη που έβγαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ίδια τακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη «top employer» εταιρία Lidl έδωσε αύξηση στους μισούς εργαζόμενους της για το 2019 το… αστρονομικό ποσό του 1%! Στον Σκλαβενίτη οι μισθοί των εργαζομένων είναι παγωμένοι εδώ και χρόνια, στον Βασιλόπουλο κυριαρχεί το μειωμένο ωράριο και στον Χαλκιαδάκη σχεδόν όλες οι νέες προσλήψεις γίνονται στο ύψος της ΕΓΣΣΕ.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι από την περίφημη ανάπτυξη των μονοπωλίων του κλάδου χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν για ακόμη μία φορά.

Για ακόμη μία φορά φανερώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους πέρα από τα αφεντικά του κλάδου τους κι ένα ολόκληρο κράτος με τους νόμους του να αντιμετωπίσουν.

Τα κούφια λόγια περί «ηρώων», καλεσμάτων για χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και κοινωνικής προσφοράς μέσα στην καραντίνα, πάνε περίπατο όταν ανοίγει η κουβέντα για ένταξη όλων των εργαζομένων στα supermarket στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τα αφεντικά του κλάδου έχουν το κράτος και τους νόμους του από πίσω τους..

Να μην κυριαρχήσει η λογική των μειωμένων απαιτήσεων σε μία περίοδο που τα μονοπώλια θησαυρίζουν.

Άμεσα να διεκδικήσουμε :

Μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Άμεση διενέργεια γρήγορων τεστ από κινητές μονάδες δειγματοληψίας σε χώρους δουλειάς με κρούσμα ή που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Τα τεστ να πραγματοποιούνται με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Καθημερινές θερμομετρήσεις στα καταστήματα και στα κέντρα logistics. Μηνιαία εξέταση και παρακολούθηση όλων των εργαζόμενων από γιατρό εργασίας για εργατικές ασθένειες – εργατικά ατυχήματα.

"google ad"

Κατάργηση του νόμου που δίνει το δικαίωμα στα μονοπώλια του κλάδου να αφαιρέσουν το ρεπό της κυριακάτικης εργασίας.

Ένταξη του συνόλου των εργαζόμενων του κλάδου στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όσο διαρκεί η πανδημία και τα μέτρα πρόληψης.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μετατροπή των 4ωρων και 6ωρων που το επιθυμούν σε πλήρης απασχόλησης

Αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων που να κατοχυρώνονται σε κλαδική σύμβαση εργασίας στον βασικό μισθό κι όχι σαν “οικειοθελής παραχώρηση” της εταιρίας όπως γίνεται στην περίπτωση του Σκλαβενίτη και Lidl, μέχρι τώρα.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 19:00 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...