15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ινστιτούτο Άυν Ράντ: To προπύργιο του νεοφιλελευθερισμού στις ΗΠΑ είναι κρατικοδίαιτο!

Ημερομηνία:

Το Ινστιτούτο που φέρει το όνομα της Άυν Ράντ, της Ρωσο-Αμερικανίδας πολιτικής φιλοσόφου που ενέπνευσε το σύγχρονο κύμα του νεοφιλελευθερισμού, έλαβε έγκριση για κρατική ενίσχυση μέσω του προγράμματος Προστασίας Μισθών (Paycheck Protection Program – PPP), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εκδόθηκαν τη Δευτέρα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το Ινστιτούτο Άυν Ραντ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο έως 1 εκ. δολάρια, για να διασφαλίσει 35 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το δάνειο έχει επιτόκιο 1%, με τις πληρωμές να αναβάλλονται για τα 5 πρώτα χρόνια, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα «συγχώρεσής» του και μετατροπής του σε μη φορολογητέα κρατική ενίσχυση.

Η Άυν Ραντ υπήρξε θιασώτρια της πλήρους κατάργησης του κράτους και της θεοποίησης του «laissez-faire» καπιταλισμού, με έμφαση στην ελεύθερη αγορά, στα ατομικά δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Μέσα από τα μυθιστορήματά της και αργότερα τα δοκίμιά της, δημιούργησε το φιλοσοφικό σύστημα που ονόμασε «αντικειμενισμό», κυρίαρχη θέση στο οποίο είχε ο ηθικός εγωισμός, «η αρετή της ιδιοτέλειας» όπως τον ονόμαζε στο ομώνυμο βιβλίο της.

Η επιρροή της ήταν σημαίνουσα στις τάξεις των Αμερικανών συντηρητικών, και σε think-tank όπως το – χρηματοδοτούμενο από το βιομηχανικό λόμπι – Cato Institute. Ένα από τα γνωστότερα ονόματα ακολούθων της, ήταν αυτό του Άλαν Γκρίνσπαν, επί σχεδόν δύο δεκαετίες προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα η πολιτική της θεωρία προωθείται κατά κύριο λόγο από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Σε άρθρο της 15ης Μαΐου, ηγετικά στελέχη του Ινστιτούτου επιχειρηματολογούσαν περί του γιατί θα λάβουν την κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος που, θεωρητικά τουλάχιστον, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία τους: «Θα την λάβουμε αμετανόητα, διότι η αρχή εδώ είναι: δικαιοσύνη», έγραφαν, προσθέτοντας πως «το κράτος δεν έχει δικό του πλούτο (…) Μπορεί μόνο να αναδιανείμει τον πλούτο άλλων».

Φαίνεται πως η υποκρισία των εν Ελλάδι κρατικοδίαιτων φιλελεύθερων δεν είναι μονάχα τοπικό και εγχώριο φαινόμενο, αλλά ταυτίζεται και συμπλέει απόλυτα με την υποκρισία των ινδαλμάτων τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ