14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου: Οδηγίες για το χειρισμό δένδρων αβοκάντο που έχουν υποστεί ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι

Ημερομηνία:

Ο προσδιορισμός της έκτασης της ζημιάς από παγετό στα δένδρα αβοκάντο είναι συνήθως δύσκολος αμέσως μετά το φαινόμενο. Στις περιοχές όπου πιθανά υπάρχει ζημιά από παγετό θα πρέπει:

  1. Να μη γίνει κλάδεμα έως ότου εμφανισθεί η τυχούσα ζημιά σε όλη την έκταση της. Όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος περίπου 50-60 cm (μετά από μερικούς μήνες από τον παγετό) θα γίνει η αφαίρεση του νεκρού ξύλου. Σε αυτή τη φάση θα επιλεχθούν και οι νέοι κλάδοι που θα αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους. Μεγάλες τομές πρέπει να καλύπτονται με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Επίσης θα πρέπει να γίνεται τακτική απολύμανση των εργαλείων κατά τη διάρκεια του κλαδέματος.
  2. Νεαρά δέντρα αβοκάντο που έχουν σοβαρές ζημιές από παγετό συνήθως εκπτύσσουν εύρωστους λαίμαργους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναδημιουργία των φυτών. Αν οι βλαστοί αυτοί είναι πάνω από το σημείο εμβολιασμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απευθείας δημιουργία παραγωγικών δένδρων. Αν είναι κάτω από το σημείο εμβολιασμού θα πρέπει να εμβολιασθούν με την επιθυμητή ποικιλία. Αν οι βλαστοί που εκπτύσσονται είναι ασθενικοί συνιστάται η αντικατάσταση του δένδρου με νέα φύτευση.
  3. Σε μεγάλης ηλικίας δένδρα αβοκάντο που έχουν υποστεί ζημιά από παγετό ο βαθμός επέμβασης με το κλάδεμα ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τα δένδρα με μηχανικές ζημιές από τη χιονόπτωση. Σε περιπτώσεις με εκτεταμένη ζημιά μπορεί να γίνει ακόμα και κορμοτομή ή κοπή από τους κύριους βραχίονες του δένδρου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δένδρων από ηλιακά εγκαύματα στους κλάδους και τον κορμό καθώς και από τα φυτοπαθογόνα που μπορεί να εισέλθουν από τις τομές κλαδέματος.
  4. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα (βάψιμο π.χ. με ασβέστη, σκίαση) για την ελαχιστοποίηση των ηλιακών εγκαυμάτων σε εκτεθειμένους βραχίονες και κλάδους. Επειδή ο παγετός μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση, τα δένδρα πιθανά το καλοκαίρι να μη προλάβουν να δημιουργήσουν αρκετή φυλλική επιφάνεια για προστατεύσουν τα κλαδιά τους από την έκθεση στον ήλιο. Τα ίδια μέτρα προστασίας από ηλιακά εγκαύματα θα πρέπει να ληφθούν και σε δέντρα με εκτεταμένες ζημιές από σπασίματα κλάδων λόγω του βάρους από το χιόνι ή σε δέντρα που έχουμε επέμβει με βαρύ κλάδεμα.
  5. Προσοχή στην άρδευση. Δένδρα με μεγάλη φυλλόπτωση, ή εκτεταμένη μηχανική ζημιά (σπασμένα κλαδιά από το χιόνι) ή που έχουν υποστεί βαρύ κλάδεμα έχουν μικρότερη ανάγκη σε νερό. Η υπερβολική υγρασία στο έδαφος δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας που το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με παθογόνα εδάφους, μπορεί να προκαλέσει σήψη ριζών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...