22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ισλαμικές αδελφότητες στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη από το 1645 έως το 1924

Ημερομηνία:

Καθώς τυπώνονταν αυτές οι σελίδες, το θρησκευτικοπολιτικό μόρφωμα που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και του Λεβάντε (Συρίας), το γνωστό πια ISIS, άρχισε να πραγματώνει αυτό που καταστατικά έχει διακηρύξει: να επεκτείνει τον ιερό γι’ αυτό πόλεμο (jihad) στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού.

Η ιδεολογία του βασίζεται στο ότι ο κόσμος, που δημιουργήθηκε από τον Αλλάχ, είναι προορισμένος να ανήκει στο Ισλάμ. Επομένως, τα εδάφη που σήμερα κατοικούνται από χριστιανούς, εβραίους, άθεους κ.λπ. τελούν υπό κατοχή, ενώ δικαιωματικά ανήκουν στους πιστούς.

Στην Κρήτη στα χρόνια της τουρκοκρατίας έδρασαν ισλαμικές αδελφότητες, οι οποίες έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην κατάκτηση του νησιού από τον οθωμανικό στρατό, απέχουν όμως παρασάγγας από το καινοφανές μόρφωμα της Συρίας.

Συνέβαλαν βέβαια στην εδραίωση του Ισλάμ στο νησί, τόσο ιεραποστολικά όσο και με τη στήριξη και αρωγή της μουσουλμανικής κοινότητας που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, αλλά με τρόπο, κατά κύριο λόγο, ήπιο και αρκετά ανεξίθρησκο.

Η ποικιλία των αδελφοτήτων, άλλοτε με σουνίτικες και άλλοτε με σιίτικες καταβολές, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό, τόσο στο θρησκευτικό πεδίο όσο και στην κοινωνική, οικονομική και γενικά πολιτισμική ζωή της Κρήτης σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1645 μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.

Το βιβλίο του Χρήστου Φραδέλλου συμβάλλει στην αποσαφήνιση της ιστορίας, στην πληρέστερη κατανόηση του παρόντος και, χωρίς να το επιδιώκει, γίνεται κατά κάποιον τρόπο επίκαιρο.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Χρήστος Φραδέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου Πάφου στον τομέα της θρησκειολογίας.

Από το 2002 ζει στα Χανιά και εργάζεται ως θεολόγος στη μέση εκπαίδευση.

Το σχολείο όπου υπηρετεί βρίσκεται στον χώρο του πάλαι ποτέ τεκέ των Μεβλεβήδων δερβίσηδων στα Χανιά.

cover_islamikes-adelfotites

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...