16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ισπανία: Παραμένουν πρώτοι στις δημοσκοπήσεις οι Podemos – Ισχυρή άνοδο του κεντροαριστερού κόμματος Ciudadanos

Ημερομηνία:

Δύσκολοι καιροί για τον ισπανικό δικομματισμό, αφού τα δύο πάλαι ποτέ κραταία κόμματα, οι Σοσιαλιστές (PSOE) και το Λαϊκό Κόμμα (PP) δεν αγγίζουν καν το 40% στην προτίμηση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Pais. Οι Σοσιαλιστές με 20,2%, εμφανίζοντας άνοδο από την προηγούμενη δημοσκόπηση, βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

Το ταλαιπωρημένο από τα σκάνδαλα, αλλά και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει στην ισπανική κοινωνία, κυβερνών PP, βρίσκεται στην τρίτη θέση προτίμησης των ψηφοφόρων με 18,6%, σημειώνοντας νέα πτώση στα ποσοστά του από τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου. Μια… ανάσα δηλαδή από το ανερχόμενο κεντροαριστερό κόμμα Πολίτες (C’s), το οποίο, από ποσοστό 12,2% το Φεβρουάριο, εκτοξεύεται δημοσκοπικά στο 18,4%.

Σταθερά πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις της El Pais για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Podemos, το οποίο παρά την πτώση στο ποσοστό του, εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 22,5% των ψήφων των ισπανών ψηφοφόρων. Σταθερό το ποσοστό της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), η οποία, εμφανίζοντας μικρή πτώση, βρίσκεται στην 5η θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων με 5,6%.

Σε συνέντευξή του σήμερα στο Ρόιτερς, ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, λέει ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει. Μιλώντας για την Ευρώπη, ο 36χρονος Ιγκλέσιας είπε στην ίδια συνέντευξή του ότι, αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για τη δημοκρατία.

Left.gr με πληροφορίες από El Pais

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...