16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ισραήλ και Αμπάς «κόβουν» το ηλεκτρικό στους κατοίκους της Γάζας

Ημερομηνία:

Ολέθριες συνέπειες για τη ζωή των αποκλεισμένων κατοίκων της Γάζας θα έχει η απόφαση του Ισραήλ να περιορίσει κατά 40% την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις που επισημαίνουν ότι ήδη η παροχή ηλεκτρικού στα δυο εκατομμύρια κατοίκων της πόλης δεν ξεπερνά τις 4 ώρες την ημέρα.

Η περαιτέρω μείωση θέτει άμεσο πρόβλημα για τη λειτουργία νοσοκομείων, αλλά και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης του νερού και του συστήματος αποχέτευσης – γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στο ξέσπασμα νέων ασθενειών.

Το Ισραήλ αποδίδει την απόφαση σε σχετικό αίτημα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δήλωσε ότι θα μειώσει τις πληρωμές ηλεκτρικού για την Γάζα κατά 60%.

Τους τελευταίους μήνες η Παλαιστινιακή Αρχή επιχειρεί να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην de facto κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα με κινήσεις που πλήττουν συλλογικά τους κατοίκους της Γάζας. Πρόσφατα η ΠΑ διέκοψε την μεταφορά πόρων για το σύστημα Υγείας της Γάζας αλλά ακόμη και την παροχή φαρμάκων.

Πολιτικοί αναλυτές εντάσσουν αυτές τις κινήσεις στο παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στις δυο οργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς ήταν ο νικητής των τελευταίων δημοκρατικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά έχασαν την εξουσία ύστερα από πραξικοπηματικές παρεμβάσεις του Αμπάς με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Με ή χωρίς την παρέμβαση του Αμπάς, η περαιτέρω μείωση της παροχής ηλεκτρισμού στην Γάζα αποτελεί σαφέστατη παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των πολιτών σε καιρό πολέμου, η οποία ορίζει ότι οι δυνάμεις κατοχής οφείλουν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να εξασφαλίζουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας και βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής.

info-war.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...