19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ιστορική Λειτουργία τον Φεβρουάριο στον Αγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ

Ημερομηνία:

Ανήμερα της εορτής του, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, για πρώτη φορά μετά το 1922 θα χτυπήσουν οι καμπάνες  και στην ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ. Η ιστορική λειτουργία θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στο άκουσμα της είδησης που αποτέλεσε συνέχεια της ιστορικής θείας λειτουργίας στον Αγιο Βουκόλο της Σμύρνης, οι Μικρασιάτες  σε όλη την Ελλάδα με καταγωγή από τον Τσεσμέ, Κάτω Παναγιά, Αγία Παρασκευή, Αλάτσατα, Ρείσντερε και όλην την περιοχή της άλλοτε Μητρόπολης Κρήνης, προετοιμάζουν την συμμετοχή τους στην ιστορική αυτή στιγμή.

O μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ, χτίστηκε το 1832 στη θέση μικρότερου ναού και η ιστορία της ανέγερσής του και του μεγάλου μεγέθους του είναι στενά συνδεδεμένη και όμοια με αυτήν της ανέγερσης του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αλάτσατα. Χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, 760 τ.μ. 40 μ. μήκος Χ 19μ. πλάτος και με 12 και 12 κίονες από κόκκινο μάρμαρο να χωρίζουν τα κλίτη του που είναι αφιερωμένα το μεν βόρειο στην Παναγία το δε νότιο στον Άγιο Στέφανο ήταν κατάγραφος με αγιογραφίες του Παριανού ζωγράφου Ιωάννη Σιταρά. Σε αυτόν το ναό στοιβάχτηκαν το Σεπτέμβρη του 1922 χιλιάδες τα γυναικόπαιδα του Τσεσμέ, της Αγίας Παρασκευής, των Αλατσάτων, της Κάτω Παναγιάς, του Ρεΐσντερέ, και των γύρω οικισμών του κάμπου, περιμένοντας να φορτωθούν στα πλοία. Από το 2011 πραγματοποιούνται στο ναό εργασίες αποκατάστασης και στις 10 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η ιστορική λειτουργία.

Δίκτυο Μικρασιάτης

Ευθύνης Γ. Λεκάκης
Νομικός, Ιστορικός ερευνητής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...