15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ισόβια στον πρώην γ.γ. εξοπλισμών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Σμπώκο για τις μίζες από τα εξοπλιστικά

Ημερομηνία:

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής». Ακόμη, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνη Κάντα και 20 ετών στον Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της Διεύθυνσης εξοπλισμών. Οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» έγιναν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, οι ευθύνες για τον οποίο έχουν παραγραφεί λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στο εδώλιο βρέθηκαν για την υπόθεση των μιζών ο Γιάννης Σμπώκος – πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, ο Αντώνης Κάντας – πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών και ο Νίκος Λεονταρίτης – στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι συνήγοροι του Γιάννη Σμπώκου και του Αντώνη Κάντα, Νίκος Τσώλης και Γιάννης Μαντζουράνης αντιστοίχως, ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο συνήγορος του Αντώνη Κάντα σημείωσε την επιστροφή των 11,4 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, καθώς και τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ενώπιον του ανακριτή, καρφώνοντας ποσά και ονόματα, που ήταν «στο απυρόβλητο» μέχρι τότε.

Όσον αφορά την εμπλοκή του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης Άκη Τσοζατζόπουλου, οι ευθύνες του έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ευθύνες καταλογίζονται επίσης και στον Ζαχαρία Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως έχει αποβιώσει.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...