19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ιταλός υφυπουργός: «Είμαστε πιστωτές της Ελλάδας, αλλά δεν θέλουμε να την εξανλτήσουμε – Θα ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση»

Ημερομηνία:

Η ιστοσελίδα eunews.it δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις του ιταλού υφυπουργού παρά των Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και στενού συνεργάτη του ιταλού πρωθυπουργού, κ. Sandro Gozi, για την Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ρώμη.

Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Gozi: είμαστε πιστωτές της Ελλάδας, αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα».

Ακολουθεί το κείμενο του δημοσιεύματος

Ενόψει της συνάντησης της 3ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Matteo Renzi και του έλληνα ηγέτη ο Υφυπουργός παρέχει ένα χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση της Αθήνας για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία για τη δημιουργία της νέας διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

Στις 3 Φεβρουαρίου ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας θα είναι στην Ιταλία για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Matteo Renzi. Η ιταλική κυβέρνηση θα τεθεί σε θέση «ακρόασης», δηλώνει ο Sandro Gozi, τον οποίο συναντήσαμε στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. «Θέλουμε να καταλάβουμε ποια είναι η στρατηγική» του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, «και ποιες οι εναλλακτικές προτάσεις του για την επαναδιαπραγμάτευση» με την Ευρώπη των συμφωνιών που ελήφθησαν με την τρόικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνει ο Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Υπό το φως της συζήτησης «μεταξύ των κ.κ. Βαρουφάκη και Dijsselbloem, αν οι πράξεις ακολουθήσουν τα λόγια», για τον κ. Gozi ο διάλογος είναι δυνατός. Επειδή η Ελλάδα «θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη», αλλά «λέει ότι η Τρόικα δεν έχει νομιμοποίηση» για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως «διακήρυξε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Επιπλέον, «θα ήταν λάθος να πούμε στους Έλληνες ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν μια παρένθεση, αλλά τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος που αποφασίσθηκε πριν».

Ο κ. Gozi υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία ενδιαφέρεται για την Ελλάδα» για διάφορους λόγους. Πρώτον, «επειδή είμαστε μία πιστώτρια χώρα». Έτσι η επαναδιαπραγμάτευση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μας αφορά άμεσα. Όμως, «ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση του οφειλέτη, δεν θέλουμε να τον εξαντλήσουμε», λέει το στέλεχος του Πρωθυπουργικού Μεγάρου, παρέχοντας ένα χέρι βοήθειας στον κ.Τσίπρα για την επαναδιαπραγμάτευση. Επιπλέον, καθώς ο έλληνας ηγέτης και ο κ.Matteo Renzi ενώνονται από την «ικανότητα να ενσαρκώσουν την αλλαγή στην Ευρώπη», το ενδιαφέρον είναι «να κατανοήσουμε την ελληνική θέση ενώπιον της συζήτησης που θα ανοίξει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί η διακυβέρνηση του ευρώ και επί της υλοποίησης της οικονομικής ένωσης, της πολιτικής και της δημοσιονομικής». Θέματα για τα οποία ο κ.Gozi βλέπει ένα πεδίο συνεργασίας με την Αθήνα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη

«Η ιταλική κυβέρνηση αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ρώμη», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

«Θεωρούμε ότι η αλλαγή που επιτελέσθηκε στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια, τα αιτήματα και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκότζι.

«Θεωρούμε ότι οι εκλογές δεν είναι απλώς και μόνο μια δημοκρατική παρένθεση. Μία χώρα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί την γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνησή της. Είναι σαφές ότι γνωρίζουμε την αξία των εκλογών, και για τον λόγο αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε τι θα προτείνουν, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης, για τις ελληνοευρωπαϊκές σχέσεις, αλλά και στα πλαίσια της νέας, μεγάλης διαδικασίας, για την πολιτική διακυβέρνηση του ευρώ», πρόσθεσε ο Ιταλός υφυπουργός, παρά την προεδρία της κυβέρνησης

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...