15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κάλεσμα Λαϊκής Ενότητας στην κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό το Σάββατο στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Λαϊκής Ενότητας:

Οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό, είναι σε απόλυτη συνάφεια τόσο με το 3ο μνημόνιο, όσο και με όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς Νόμους. Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι επίσης το υπερψήφισαν (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι) δεσμεύθηκαν να περικόψουν 2,25 δισ. € από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016, για να «εξοικονομηθούν» χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν – και αυτά – για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Η κυβερνητική πρόταση, που προφανώς κατά τη «διαπραγμάτευση» με τους «θεσμούς» θα χειροτερεύσει, περιλαμβάνει:

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 1/1/2020 για 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας.

Μειώσεις στις κύριες συντάξεις 15-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2016, λόγω χειροτέρευσης του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος θα εφαρμοστεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με την προσθήκη προσωπικής διαφοράς, που θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018, οδηγώντας σε μειώσεις και για τους ήδη συνταξιούχους.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, 1% σε εργοδότες και 0,5% σε εργαζόμενους.

Τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σταδιακά έως το 2019.

Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον φορολογικό εξανδραποδισμό τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και στην ανεργία.

Διατήρηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» (που η κυβέρνηση θα… καταργούσε) για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία μετονομάζεται σε «κανόνα βιωσιμότητας» και οδηγεί σε νέες μεγάλες μειώσεις τους.

Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο», με τρόπο που οδηγεί στην ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών, σε οργανωτικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια. Επίσης, σε όσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δηλαδή: τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486€ στα 392€ και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 338€, την αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές, την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, την επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους/ες συνταξιοδοτούνται πρόωρα, την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια.

Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό αποτελεί την ταφόπλακα για τον δημόσιο, αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, αφού ορίζει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, και νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Να τους σταματήσουμε ! Υπάρχει άλλος δρόμος…

αλλά προϋποθέτει:

την ακύρωση των μνημονίων,

"google ad"

την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση της ανεργίας,

την άμεση παύση πληρωμών στο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του,

την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας,

την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών,

την εφαρμογή, χωρίς μειώσεις, της κρατικής συμμετοχής στην τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης,

την ανακεφαλαιοποίηση και αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, κούρεμα PSI+)

Όλα τα παραπάνω κινούνται σε σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των λοιπών μνημονιακών κομμάτων, με τους δανειστές, το κεφάλαιο, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, ανάμεσα στον αργό μνημονιακό θάνατο του λαού και της νεολαίας και σε μία νέα ελπιδοφόρα αρχή ρήξης με την Ευρωζώνη και τη χρεομηχανή, επιλέγουμε το δεύτερο.

Η κυβερνητική πρόταση κατεδάφισης των συντάξεων θίγει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γι’ αυτό, μόνο μια παλλαϊκή εξέγερση μπορεί να την αποτρέψει.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους αγρότες, σε μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Ηρακλείου το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:00, στην πλατεία Ελευθερίας

Η προωθούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Συντάξεων

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !

Με Παλλαϊκό Ξεσηκωμό

ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Untitled

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ