19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κήρυξε πτώχευση ο Δήμος Σαλαμίνας – Στα όρια πτώχευσης δύο δήμοι της Κρήτης

Ημερομηνία:

Και επισήμως πτώχευσε ο Δήμος Σαλαμίνας, ο πρώτος δήμος της χώρας για τον οποίο εκδόθηκε ΦΕΚ που αναφέρει ότι υπάγεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 174 του νόμου 4270/2015. Ο δήμος είχε χρέη πάνω 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αδυνατεί να εισπράξει και τα οφειλόμενα από τους δημότες. Υστερα από διακανονισμό με τους προμηθευτές, τα χρωστούμενα για το 2016 μειώθηκαν στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και πάλι ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Η υπαγωγή του σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει ότι θα λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τμήμα του ποσού, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο συγκεκριμένος δήμος και στο παρελθόν είχε λάβει επιχορήγηση από το κράτος για χρέη, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αυξήσει και πάλι το έλλειμμα.

Οσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εφόσον ο δήμος μπει σε πρόγραμμα, η δήμαρχος Ισιδώρα Παπαθανασίου τονίζει ότι «είμαστε υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τον δήμο και, όταν σου δίνουν χρήματα, φυσικά πρέπει να υπάρχει έλεγχος». Ομως η ίδια αντιμετωπίζει τη ρύθμιση θετικά διότι θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι ο δήμος. «Είναι ένα καλό βήμα γιατί επιτέλους θα έχουμε προϋπολογισμό και θα μπορέσουμε να αγοράσουμε λάμπες και λάστιχα για τα αυτοκίνητα του δήμου».

Ο Δήμος Σαλαμίνας είναι μόλις ο πρώτος από μια σειρά δήμων, περίπου 20, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους για το 2016 ενώ υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον δύο δήμοι που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2015.

Οι δήμοι Γόρτυνας και Φαιστού στη Μεσσαρά Κρήτης βρίσκονται σε «διαπραγματεύσεις» με την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, καθώς υπολειτουργούν και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Τα προβλήματα στους δήμους εντάθηκαν με τον «Καλλικράτη», οπότε και αποδόθηκαν στους δήμους επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς παράλληλη διασφάλιση χρηματοδότησής τους, αλλά και στην μείωση της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης των ΟΤΑ.

kathimerini.gr, tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...