15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κίνα: Πέθανε ο γιατρός που είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κοροναϊό αλλά συννελήφθη για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Ημερομηνία:

Νικήθηκε από τον κοροναϊό ο γιατρός από την Ουχάν που είχε προειδοποιήσει για την φονική επιδημία από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά οι κινεζικές αρχές του είχαν κλείσει τότε το στόμα.

Σύμφωνα με την κινεζική Global Times, o οφθαλμίατρος Λι Γουενλιάνγκ (Li Wenliang) διαγνώστηκε επίσημα με κοροναϊό την 1η Φεβρουαρίου, ενώ κατέληξε σήμερα – μόλις πέντε μέρες αργότερα.

Την είδηση του θανάτου του γιατρού επιβεβαίωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

Είχε προειδοποιήσει για την επιδημία από νωρίς

Ο 34χρονος οφθαλμίατρος γνώριζε από τις 30 Δεκεμβρίου για τον κορονοϊό στην Γουχάν, αλλά οι αρχές στην Κίνα προσπάθησαν να τον φιμώσουν.

Στις 30 Δεκεμβρίου ο Li Wenlian έγραψε σε ομάδα αποφοίτων στο δημοφιλές στην Κίνα WeChat: «Επτά ασθενείς από μια τοπική ψαραγορά διαγνώσθηκαν με μια πάθηση που έμοιαζε με τον SARS και είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο που εργαζόταν».

Ο Li είπε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχε δει, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από έναν νέο είδος ιού. «Ήθελα μόνο να πω στους συμφοιτητές μου να είναι προσεκτικοί», είπε.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του προσήχθησαν από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου η αστυνομία της Γουχάν ανακοίνωσε ότι κινούνταν νομικά εναντίον 8 ανθρώπων που δημοσιοποίησαν φήμες στο ίντερνετ για μια ασθένεια που μοιάζει με την πνευμονία προκαλώντας αναστάτωση στον κόσμο.

Τελικά, ο Λι αφέθηκε ελεύθερος μία ώρα αργότερα και αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχέθηκε να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες.

"google ad"

Ο νεαρός άνδρας επέστρεψε στη δουλειά του, ενώ έβλεπε τα κρούσματα στην Ουχάν να αυξάνονται όσο περνούσαν οι μέρες.

Στις 10 Ιανουαρίου μετά την εξέταση ενός ασθενούς, ο Λι άρχισε να βήχει και την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό.

Μπήκε στο νοσοκομείο στις 12 Ιανουαρίου με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται και να εισάγεται στην εντατική, ενώ του είχαν φορέσει και μάσκα οξυγόνου.

Την 1η Φεβρουαρίου είχε διαγνωστεί και επίσημα με κοροναϊό.

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...