20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Καθυστερούν οι χημειοθεραπείες και στην Κρήτη, λόγω έλλειψης βασικών φαρμάκων – Σε απόγνωση ασθενείς και γιατροί

Ημερομηνία:

Μπορεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με μια δωρεά 6 εκατ. ευρώ να αγοράζει κλινοσκεπάσματα για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όμως υπάρχουν πιο επείγουσες ανάγκες που κοστίζουν ζωές.

Προγραμματισμένες χημειοθεραπείες καθυστερούν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Κρήτης, λόγω ελλείψεων σε αντινεοπλασματικά φάρμακα, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλές καταγγελίες για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ενώ, ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως βασικά φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα τα οποία «ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού». Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ. Καίτη Αποστολίδου, δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικα φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος φορέας ΙΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών, αλλά και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή.

Όπως εξηγεί η κα Αποστολίδου, η ΕΛΛΟΚ έχει στείλει όχι μία φορά αλλά αρκετές, επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια με την οποία τον ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων. Ωστόσο, δε σταμάτησε εκεί, έκανε επανειλημμένες επαφές με τον ΙΦΕΤ ειδικά για φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη πάνω από ένα μήνα.

Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνει κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές, όπως λέει, να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών

Επιπλέον, προβλήματα υπάρχουν και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. «Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας. Δυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας. Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα “ελλείποντα” φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς» τονίζει η κα Αποστολίδου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ είναι:

  • Γιατί δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;
  • Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν κρατάει απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως υποχρεούται από το νόμο;
  • Γιατί το υπουργείο Υγείας μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων τη στιγμή που προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς;
  • Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η «τεχνητή έλλειψη» και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;

Κλείνοντας, η κα Αποστολόδου τονίζει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι κάτι καινούργιο, εμφανίζεται κατά καιρούς και αφορά συνήθως τα ίδια συγκεκριμένα φάρμακα, γεγονός που εκθέτει ακόμη περισσότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει έγκαιρα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, παρακολουθεί όπως λέει, το θέμα συνεχώς ωστόσο, καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει ότι είναι δυνατόν για να επέλθει η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων, αλλά και να λάβει μέτρα για την αποτροπή φαινομένου στο μέλλον.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...