14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Και η μαρτυρική Δαμάστα ενάντια στην πραγματοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Η μαρτυρική Δαμάστα με ανακοίνωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας εκφράζει την αντίθεσή της στην πραγματοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που γνώρισε με οδυνηρό τρόπο το φασισμό και το ναζισμό, στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ άφησαν πίσω τους 1,5 εκατομμύριο νεκρούς Έλληνες και δεκάδες χωριά λεηλατημένα και ισοπεδωμένα . 

Και η Κρήτη όμως πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος γιατί τόλμησε να αντισταθεί από την πρώτη μέρα της μάχης της Κρήτης και μέχρι την απελευθέρωση της. 

Μετά την κατάληψη της και την υποχώρηση των συμμάχων, αναλαμβάνει ο λαός, άντρες γυναίκες, γέροι και νέοι να αγωνιστούν για την γη και την ελευθερία τους. Και το κάνουν με όλη τους την ψυχή και τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν. Έως εκεί που φτάνει η αδάμαστη καρδιά τους. Για πρώτη φορά οι Γερμανοί συναντούν αντίσταση από ντόπιο πληθυσμό. Η αρχική τους έκπληξη μετατράπηκε, μετά την επικράτηση τους, σε οργή και εκδίκηση κατά του άμαχου πληθυσμού. 

Η Κρήτη πρέπει να θεωρείται πρωτοπόρα στην πάλη κατά του φασισμού και του ναζισμού .

Έδωσε φώς και ελπίδα. Έδωσε το μήνυμα ,ότι όσο ισχυρός κι αν είναι ένας στρατός ,δε σημαίνει ότι είναι και ανίκητος . Δόθηκε το έναυσμα για καθολική πανευρωπαϊκή λαϊκή αντίσταση.

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι θηριωδίες των ναζί σ όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Κρήτη. Ποταμοί αιμάτων ποτίζουν την Κρητική γη.

Άνανδρα τα χτυπήματα κατά του άμαχου πληθυσμού. Απερίγραπτες οι θηριωδίες και τα ειδεχθή εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας. Δεκάδες τα ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών στην Κρήτη.

Μια από τις κορυφαίες θέσεις, στο πάνθεο αυτό των θυσιών, κατέχει και το ολοκαύτωμα του χωριού μας, της ΔΑΜΑΣΤΑΣ.

Το τελευταίο μαύρο καλοκαίρι του 44 το ναζιστικό θηρίο ξεψυχά σε όλα τα μέτωπα . Οι εντολές για απαγκίστρωση των γερμανικών δυνάμεων ξυπνούν τα ποιο άγρια ένστικτα και την καταστροφική μανία των κατακτητών.

Με δεδομένη τη συμμετοχή των ΔΑΜΑΣΤΙΑΝΩΝ στην αντίσταση, που ήταν έντονη και γνωστή στις Γερμανικές αρχές ήταν περισσότερο από βέβαιο, ότι θα σήμαινε τη θανατική τους καταδίκη και την καταστροφή της Δαμάστας.

Έτσι στις 21 Αυγούστου 1944 το χωριό βρίσκεται κυκλωμένο από τα Γερμανικά στρατεύματα. Συγκεντρώνονται βίαια οι κάτοικοι. Ξεχωρίζουν τους γέρους και τα γυναικόπαιδα, δίνοντας τους εντολή να πάνε πρόσφυγες στα γειτονικά χωριά. Επιλέγει κουκουλοφόρος 30 παλληκάρια που οδηγούνται 1.500 μέτρα ανατολικά του χωριού σε ένα κακοτράχαλο μικρό οροπέδιο, στη θέση ΚΕΡΑΤΙΔΙ όπου εκτελούνται ομαδικά. 

Δίδαγμα πρέπει να αποτελούν τα τελευταία λόγια του εκτελεσθέντος Δαμαστιανού δασκάλου ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΡΗ, ο οποίος ζήτησε ένα ποτήρι νερό από διπλανό σπίτι ,ήπιε μια ρουφιά ,το έδωσε και σε ένα – ένα και στους υπόλοιπους 29 λέγοντας τους :

"google ad"

Να συγχωρεθούμε αδέλφια .Να είστε περήφανοι. Πάμε για την πατρίδα

Ακολούθησε η λεηλασία του χωριού και η ισοπέδωση με δυναμίτες 110 οικιών. Μετά από τέσσερις ημέρες αναζήτησης , οι γέροντες γονείς ανακαλύπτουν τους ανθρώπους τους να κείτονται άταφοι στο χώμα. Τους θάβουν άτακτα όπως είχε πέσει ο καθένας. Ανείπωτος ο σπαραγμός, η φρίκη, ο βαθύς πόνος και η οργή.

Αυτό το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΤΑΣ όπως και δεκάδες άλλα μένει χωρίς δικαίωση.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΟΧΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

74 Χρόνια μετά η επανενωμένη Δημοκρατική Γερμανία, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των εγκλημάτων, που διέπραξε το Γ΄ Ράιχ στην Ελλάδα και να κλείσει η μαύρη σελίδα του ναζισμού που σκιάζει τις σχέσεις των δυο χωρών. Αντίθετα προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να διεισδύσει σε Δήμους, να αλλοιώσει συνειδήσεις ,να διχάσει κοινωνίες, ώστε να δυσκολέψει το έργο της διεκδίκησης και της δικαίωσης.

Είμαστε αντίθετοι με την Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο . Προσυπογράφουμε το ψήφισμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ολοκαυτωμάτων Ελλάδος (Βιάννος 14-16 Σεπτεμβρίου 2018).

Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην αθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Να μην μιμηθεί την ατολμία όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων ,αλλά να διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα όλα, όσα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Υπηρετούμε με πάθος την ειρήνη ,την συνεργασία των λαών την πρόοδο και την ανάπτυξη .Θα αγωνιστούμε όμως με το ίδιο πάθος μέχρι να δικαιωθεί η μνήμη και η θυσία των προγόνων μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...